Козунак със заквасена сметана
Кексове и мъфини и Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 1 кг брашно София мел Баница
1 кубче прясна мая
150 г пудра захар
щипка сол
кората на един лимон
1 ч.л. ванилова есенция
80 г масло / мас
3 яйца
200 г заквасена сметана
150 мл топло прясно мляко
олио
Плънка от „пияни „ плодове:
½ ч.ч. светли и тъмни стафиди
½ ч.ч.Сушени червени боровинки
100 мл ароматен алкохол - ром или уиски
100 мл топла вода
Начин на приготвяне:
Започнете, като в купа разбиете леко с вилица две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделете един от жълтъците за намазване на козунаците при печене. Накиснете стафидите в избрания от вас алкохол и вода и ги оставете да се "напият" за около половин час.
В купичка пригответе закваската. Сложете затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставете на топло да шупне.
В друг съд пресейте две трети от брашното, пудрата захар и добавете солта и лимоновата кора, направете кладенче в средата.
Прибавете разбитите яйца и заквасената сметана. След това добавете и шупналата мая и разбъркайте всичко. Добавяйки постепенно от останалото брашно, омесете средно твърдо тесто. Прехвърлете в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около половин час.
През това време оставете маслото да се отпусне, така че да може да се гребва с ръка . Извадете тестото от купата и премесете, интегрирайки постепенно мазнината в него, като го усуквате и разтегляте.
Накрая ще получите хубаво, средно меко и еластично тесто, което прехвърлете в намаслена с олио тавичка, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса отново. След като тестото втаса го разделете на части и оформете козунаци с плънка от пияните плодове, по размери и плетки по желание.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. След като са почти готови, ги извадете и ги намажете с разбития с малко вода жълтък, за да получат златен гланц. Поръсете с кристална захар, сушени плодове или ядки по желание и върнете във фурната да се запекат за още две-три минути.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване