Козунак със заквасена сметана


Кексове и мъфини и Други сладки печива

Необходими продукти:

Около 1 кг брашно София мел Баница
1 кубче прясна мая
150 г пудра захар
щипка сол
кората на един лимон
1 ч.л. ванилова есенция
80 г масло / мас
3 яйца
200 г заквасена сметана
150 мл топло прясно мляко
олио

Плънка от „пияни „ плодове:
½ ч.ч. светли и тъмни стафиди
½ ч.ч.Сушени червени боровинки
100 мл ароматен алкохол - ром или уиски
100 мл топла вода

Начин на приготвяне:

Започнете, като в купа разбиете леко с вилица две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделете един от жълтъците за намазване на козунаците при печене. Накиснете стафидите в избрания от вас алкохол и вода и ги оставете да се "напият" за около половин час.
В купичка пригответе закваската. Сложете затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставете на топло да шупне.

В друг съд пресейте две трети от брашното, пудрата захар и добавете солта и лимоновата кора, направете кладенче в средата.
Прибавете разбитите яйца и заквасената сметана. След това добавете и шупналата мая и разбъркайте всичко. Добавяйки постепенно от останалото брашно, омесете средно твърдо тесто. Прехвърлете в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около половин час.
През това време оставете маслото да се отпусне, така че да може да се гребва с ръка . Извадете тестото от купата и премесете, интегрирайки постепенно мазнината в него, като го усуквате и разтегляте.
Накрая ще получите хубаво, средно меко и еластично тесто, което прехвърлете в намаслена с олио тавичка, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса отново. След като тестото втаса го разделете на части и оформете козунаци с плънка от пияните плодове, по размери и плетки по желание.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. След като са почти готови, ги извадете и ги намажете с разбития с малко вода жълтък, за да получат златен гланц. Поръсете с кристална захар, сушени плодове или ядки по желание и върнете във фурната да се запекат за още две-три минути.

Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

24.04.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.