КроасаниДруги сладки печива

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел за Козунаци
140 мл вода
140 мл прясно мляко
40 г меко масло
11 г суха мая
55 г захар
12 г сол

За домесване:
280 г масло
1 яйце + малко вода

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от посочените продукти и се оформя като диск. След това се завива с фолио и се оставя за една нощ в хладилник.

На следващия ден вземете студеното масло и го нарежете на кубчета и след това го разточете на квадрат около 20 на 20 см. между два листа хартия за печене. Приберете в хладилника да стегне отново. Вземете тестото от хладилника и го разточете на квадрат със страна 26-27 см. Сложете маслото върху квадрата и захлупете краищата на тестото, така че да се получи като плик. След това започнете да разточвате от средата към краищата, докато се получи правоъгълник с приблизителни размери 20 на 60 см. Сгънете тестото на 3 пъти и приберете в хладилник за 30 мин. След това отново разточете на дълъг правоъгълник и пак сгънете на три пъти и приберете в хладилник за 30 мин. Тази процедура се прави общо 3 пъти. Оставете готовото тесто да престои 1 нощ в хладилника.

На следващия ден се разстила и се реже на триъгълници, от които се оформят кроасаните. Готовите кроасани се нареждат в тавата, намазват се с яйцето и се оставят да втасат за около 2 часа на стайна температура. Намазват се отново с яйце. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса, която след 5 минути се намаля на 160 градуса и се допичат още 10 минути или до готовност.

Подобни рецепти