Закуска от маено тесто с копър и масло
Хлябове

Необходими продукти:

800 г брашно София Мел Екстра
80 мл вода
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 пакетче прясна мая
50 г масло
1 връзка копър
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.ч. олио
1 жълтък

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите маяното тесто, първо намачкайте с помощта на лъжица прясната маята. Към маята се добавя 1 с.л. захар и се бърка, докато се получи каша.

2. Добавете водата и 1 с.л. от брашното. Така пригответената смес разбъркайте енергично, докато се смесят добре всички съставки. Завийте купата, в която се разбъркали съставките с кърпа за 15 до 20 минути, за да се активира маята (докато шупне).  

3. Вземете дълбок съд и пресейте брашното, добавете солта и направете посредата кладенче. Добавете "шупналата" мая.

4. Прибавете млякото, олиото, останалата захар, 40 гр. от маслото и нарязания на ситно копър. Разбъркайте сместа с дървена лъжица, докато се омесят всички съставки.

5. Започнете да месите, докато се получи меко и еластично тесто. След това го покрийте с кърпа и оставете да втара. Трябва да удвои размера си за около 30 до 50 минути, в зависимост от температурата на мястото, където го оставите да втаса.

6. Разделете тестото на топки за тенис на маса. Разточете ги в желата форма. Посредата сложете по една много малка бучка масло, колкото няколко трохи. След кето завийте двата края, за да се получи като закуска. По желание може да нарежете тестово на триъгълници и да ги завиете като кифлички.

7. Така направените закуски, подредете в тава, като предварително сте сложили хартия за печене. 

8. Покрийте отново с кърпа и изчакайте около 30 мин., за да втасат отново.

9. Намажете закуските с един разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Закуските ще се изпекат за 30-40 минути. 

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

22.07.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.