Малки питки цветя
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг. и 300 г брашно за баница
2с.л. суха мая
2с.л. захар
200 мл.мляко и 200 мл.вода
100 мл.олио и 100 мл.разтопено масло
2 с.л.кисело мляко
1 цяло яйце 2 белтъка
2 ч.л сол
Начин на приготвяне:
1.Затоплям млякото и водата за минута в микровълновата добавям маята и захарта и оставям да се активира маята за пет минути в голяма купа. След като шушне маята слагам киселото мляко, мазнината и яйцата разбърквам с телена бъркалка добре и добавям пресятото предварително брашно половината от него със солта разбърквам първо с дървена лъжица и на два пъти добавям и останалото брашно меся хубаво с ръце докато стане меко, но не лепнещо тесто.
2. Оставям го в не загрята фурна докато си удвои обема за около час. Готовото вече добре втасало тесто го разделям на малки топки на големината на мандарина. Всяко топче отварям леко с ръка слагам плънката сирене или шунка с лютеничка и затварям пак на топка, натискам леко с ръка топката и на центъра слагам капачка от шише, правя разрез от капачката навън с остър нож общо 8 разреза за да вземе формата на цветенце.
3. След като съм готова с всички топченца оставям ги да втасат пак за 20 - тина минути. Мажа с жълтък и мятам в предварително загрята фурна на 190 градуса докато станат златисти иначе казано за 15 минути толкова ми отне. Излязоха 3 тави.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Aдевие Мехмедова от Гр.Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване