Медена торта


Торти

Необходими продукти:

500 г. брашно Екстра
3 яйца
250 г захар
50 г масло
3 пълни суп.лъж.мед
1 ч.лъж. сода за хляб
2 ч.лъж. какао
1 1/2 литра прясно мляко
200 гр. захар
8 суп.лъж. брашно
125 г масло
3 жълтъка
3 ванилии
орехи за поръсване

Начин на приготвяне:

За блатовете: 3 големи яйца 250 чаша захар 50 грама разтопено масло 3 пълни супени лъжици мед 1 ч.л. хлябна сода 2 ч.л. какао

1. Всички продукти се разбиват в тенджера и всичко се слага да ври на водна баня, като се бърка постоянно за около 5-6минути. Сместа трябва да увеличи обема си почти двойно.

2. Сваля се от котлона и се прибавят към 500 гр. брашно.

3. Мястото, където ще се меси се поръсва с брашно и тсместта се изсипва. Тук трябва още брашно, може би около чаша или повече, докато се получи меко тесто.

4. Тестото се оставя да почине около 15 мин., след което се разделя на 8 топки.

5. Всяка топка се разточва, като се поръсва отдолу и отгоре с брашно/ за да не лепне/и се пече в тавичка с размер 30 см., намазана с олио и поръсена с брашно. Печенето може да става и върху хартия за печене. Но каквото и да се използва тава или хартия не се маже за всеки блат.

6. Пече се на 180 градуса около 10 тина минути, като фурната трябва да е предварително загрята.

7. Докато се пече единият блат, се разточва следващия.

За крема: 1 1/2 л. сварено прясно мляко 3 жълтъка 200 гр. захар 8 суп.л. брашно 125 гр. масло

1.В тенджера се слагат жълтъците, захарта и брашното. Прибавя се част от млякото и сместта се разбива. След това се долива останалото мляко.

2. Сместта се слага на котлона и се бъркайте до сгъстяване.

3. Сваля се от котлона и се прибавя маслото. Бърка се до разтопяването му.

4. Крема се оставя да се охлади добре като от време на време се разбърква. Следва сглобяването на тортата. Редят се блат, крем, блат. Тортата се измазва се с остатъка от крема и се поръсва с орехи. Необходимо е да престои в хладилник една нощ за да попият добре блатовете и да омекнат.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Милка Тупчиева от Пещера

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

18.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.