Мекици
Други солени печива
Необходими продукти:
Около 1.5 кг брашно София Мел Класик
2 яйца
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 кубче жива мая
500 мл вода
250 мл прясно мляко
2 с. л. олио
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Маята се активира в малко топла (не гореща вода) докато се разтвори.
Млякото се затопля и се добавя към останалата топла вода и млякото. Добавят се яйцата, захарта, солта и 2 с. л. олио, след което сместа се разбива много добре.
Изсипва се около 200 грама брашно, разбърква се и след това се изсипва разтворената мая. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Постепенно се добавя брашно, докато тестото се сгъсти и започне да се отлепва от лъжицата.
Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Разбърква се и се оставя да втаса втори път.
В тиган се разгорещява олио.
Пръстите се намазняват с олио и от тестото се отделят малки топки с големина на яйце, които се разтеглят до получаване на кръг с дебелина около 2-3 мм.
Мекиците се пържат в олиото и се обръщат.
По желание се сервират с мед или сладко и/или могат да се поръсят с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване