Мекици
Други солени печива

Необходими продукти:

Около 1.5 кг брашно София Мел Класик
2 яйца
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 кубче жива мая
500 мл вода
250 мл прясно мляко
2 с. л. олио
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Маята се активира в малко топла (не гореща вода) докато се разтвори.
Млякото се затопля и се добавя към останалата топла вода и млякото. Добавят се яйцата, захарта, солта и 2 с. л. олио, след което сместа се разбива много добре.
Изсипва се около 200 грама брашно, разбърква се и след това се изсипва разтворената мая. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Постепенно се добавя брашно, докато тестото се сгъсти и започне да се отлепва от лъжицата.
Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Разбърква се и се оставя да втаса втори път.
В тиган се разгорещява олио.
Пръстите се намазняват с олио и от тестото се отделят малки топки с големина на яйце, които се разтеглят до получаване на кръг с дебелина около 2-3 мм.
Мекиците се пържат в олиото и се обръщат.
По желание се сервират с мед или сладко и/или могат да се поръсят с пудра захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.04.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.