Мекици
Хлябове
Необходими продукти:
500 г брашно София мел
200 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода
7 г суха мая/ 15 гр. прясна мая
1 яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. твърд алкохол
80 г прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Содата се разбърква с киселото мляко. Маята се разтваря в хладкото прясно мляко. Добавят се яйцето, солта, захарта, алкохолът и се разбърква. Постепенно се добавя пресятото брашно, докато тестото престане да лепне.
2. Оформя се топка и се оставя в дълбок намаслен съд за втасване. Оставя се да престои 12 часа в хладилник.
3. Тестото може да се замеси от вечерта и мекиците да се изпържат на сутринта. Като се извади на стайна температура се изчаква половин час.
4. Разточва се на лист и се реже на квадрати.
5. Пържи се в дълбока мазнина до зачервяване от двете страни.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Теодора Клименко от Русе
Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
