Мекиците на баба
Други солени печива
Необходими продукти:
800 г брашно (4 ч.ч.) София Мел Екстра
1 яйце;
580 мл вода (2 1/2 ч.ч.);
21 г (половин кубче) жива мая може да се използва пакетче суха мая 7 г
1 с.л. захар;
1/2 с.л. сол;
олио за пържене;
Начин на приготвяне:
1. В около 150 мл топла вода се разтварят захарта, 2-3 с.л. брашно и маята. Оставят се на топло, до активиране на маята. Маята се изсипва в купа, добавя се останалата хладка вода, солта и постепенно, бъркайки се прибавя пресятото брашно.
2. Получава се доста лепкаво, полутечно тесто, което се покрива с фолио и се оставя да почива една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време, то трябват да минат поне 3 - 4 часа.
3. След като се извади от хладилника, тестото престоява половин час на стайна температура.
4. От него се късат парчета с намазани с олио ръце, оформят се мекици и се пускат в сгорещена мазнина.
5. Пържат се до готовност. Поднасят се топли, пожелание с пудра захар, сирене, сладко или др.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
