Милинки
Други солени печива
Необходими продукти:
За тестото:
500гр. брашно "Екстра"- София Мел
7гр. суха мая
1с.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. олио
300мл. прясно мляко
1 яйце
олио за намазване на топчетата
пудра захар
За заливката:
75гр. масло
2с.л. галета
Начин на приготвяне:
Рецептата за домашните милинки започнете с активирането на маята. За целта в една голяма купа изсипете леко затопленото прясното мляко, захарта и маята. Разбъркайте добре сместа и добавете 1с.л. брашно. Отново разбъркайте и покрийте с кърпа. Оставете сместа за 10мин., докато шупне.
Докато маята шупва си пресейте брашното с 1ч.л. сол. Разбъркайте шупналата мая и към нея добавете 1с.л. олио, едно цяло яйце и разбъркайте. Бавно и постепенно добавете пресятото брашно и разбърквайте. След като тестото се събере на топка си набрашнете плота и изсипете тестото. Месете докато се получи гладко и меко тесто. Добавете 1с.л. олио и месете още за 2,3мин.
Измерете тестото и разделете на 36 топки. При мен бяха около 27гр. всяка една. С намазнени ръце оформете всяко топче, за да се заглади. Наредете в тава с размер 30см. Пуснете да Ви загрява фурна на 180гр. на включен горен и долен реотан. Пригответе заливката като смесите разтопеното масло и галетата. Намажете топчетата и сложете в сгрятата фурна да се пекат до златисто или около 40мин.
Милинки се поръсват с пудра захар и се ядат още топли.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване