Милинки
Други солени печива

Необходими продукти:

За тестото:
500гр. брашно "Екстра"- София Мел
7гр. суха мая
1с.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. олио
300мл. прясно мляко
1 яйце
олио за намазване на топчетата
пудра захар

За заливката:
75гр. масло
2с.л. галета

Начин на приготвяне:

Рецептата за домашните милинки започнете с активирането на маята. За целта в една голяма купа изсипете леко затопленото прясното мляко, захарта и маята. Разбъркайте добре сместа и добавете 1с.л. брашно. Отново разбъркайте и покрийте с кърпа. Оставете сместа за 10мин., докато шупне.

Докато маята шупва си пресейте брашното с 1ч.л. сол. Разбъркайте шупналата мая и към нея добавете 1с.л. олио, едно цяло яйце и разбъркайте. Бавно и постепенно добавете пресятото брашно и разбърквайте. След като тестото се събере на топка си набрашнете плота и изсипете тестото. Месете докато се получи гладко и меко тесто. Добавете 1с.л. олио и месете още за 2,3мин.

Измерете тестото и разделете на 36 топки. При мен бяха около 27гр. всяка една. С намазнени ръце оформете всяко топче, за да се заглади. Наредете в тава с размер 30см. Пуснете да Ви загрява фурна на 180гр. на включен горен и долен реотан. Пригответе заливката като смесите разтопеното масло и галетата. Намажете топчетата и сложете в сгрятата фурна да се пекат до златисто или около 40мин.

Милинки се поръсват с пудра захар и се ядат още топли.

 

 


 

 

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.