Милинки любимки
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно Класик
1/2 кубче жива мая
250 мл прясно мляко
40 гр масло или 4 с л олио
1 ч.л. бяла захар
1 яйце
1 с.л сол
1 с.л. оцет за предпочитане от грозде
200 г сирене или извара
чубрица
Начин на приготвяне:
1. Всички продукти първо трябва да се извадят от хладилника поне за половин час, за да са топли - маята обича да е на топло. Започва се с шупването на маята. Млякото се стопля докато достигне хладка температура - трябва да можете да си потопите кутрето и да усещате, че е топло, но не горещо. В него се добавя захарта, 1 с.л. от брашно и маята и се разбъркват докато се смесят.
2. Течността се оставя на топло за поне 20 мин, докато маята шупне - трябва да се появят балончета на повърхността. Междувременно брашното се пресява и след това се разделя на 2 части. След като маята е шупнала, се изсипва в половината брашно, на което се прави кладенче за маята. Към маята и брашното се добавят яйцето, оцета, 30 мл разтопено масло или олио и солта. Омесват се като постепенно се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи леко и аерирано тесто, което не лепне.
3. Омесеното тесто се премества в намазнена купичка и се покрива с намазнено фолио, за да не залепне. Тестото се увива в кърпа и се оставя на топло за около 2 часа, докато набъбне напълно.
4. След като тестото е готово се разделя на 12 равни части и се оформя на топчета. Топчетата се подреждат в дълбока намазнена тава.
5. Сиренето се натрошава и половината от него (или изварата) се изсипва между топчетата. След това пак между топчетата се поръсва чубрица.
6. Милинките се оставят още 20 мин на топло,за да набъбнат. В останалата мазнина - около 1 с.л. се запържва 1 с.л. брашно, оставя се да поизстине малко и милинките се заливат със сместа. Поръсват се пак с чубрица и се изсипва останалото натрошено сирене или извара.
7. Милинките се пекат на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор/ 200 градуса без за около половин час или докато станат златисти. Могат да се задушат с кърпа за около 10-15 мин веднага след като се извадят от фурната, за да омекнат допълнително.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Диана Василева от гр.София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване