Msemen- марокански плосък хляб
Хлябове
Необходими продукти:
480 г брашно София Мел Екстра
70 г фин пшеничен грис
15 г сол
20 г захар
5 г прясна мая
375 мл топла вода
50 г разтопено краве масло за оформяне на хляба
100 мл олио за оформяне на хляба
50 г пшеничен грис при разточване и оформяне на хляба
Начин на приготвяне:
1. Всички сухи съставки се смесват в голяма купа. На порции се добавя водата и се замесва меко еластично тесто. Ако тестото е много лепкаво, добавете една, две лъжици брашно и омесете. Оставете тестото покрито с кърпа да почива половин час. Разделете тестото на 15 парчета и оформете на топчета. Оставете да почиват 15 минути. Докато тестото почива си подгответе останалите продукти /олио, разтопено масло, грис/, подгответе си голяма тава или поднос, да прехвърляте ако искате оформения хляб, и тигана за печене.
2. Намаслете с олио разботната повърхност. Вземете топче тесто и разстелете с ръце на квадрат. Топнете ръцете в масло и намажете разтегляйки от горната част. Поръсете с грис. Сгънете едната част до средата, намажете и поръсете пак леко с грис.
3. Сгънете и другата част и пак намажете и поръсете. После прегънете двата срещуположни края. Трябва да получите малко пликче. Последващо пак намазвате ръцете с олио и разстилате с ръце на квадрат. Може да направите 3-4 и веднага да започнете да печете в загрят тиган с незалепващо покритие.
3. Докато едните се пекат ще подготвяте другите. Квадратният хляб се изпича и от двете страни. Може да печете на по-слаб огън, но аз засилвам повече, защото ми харесва с по-златиста коричка. Този хляб не е никак далечен и непознат и е сходен с българските кръстачки и турските гюзлеми. Разликата е, че имаме пшеничен грис, нямаме сирене за пълнеж, ползва се повече олио вместо масло, но хлябът е много вкусен.
Забележка: Може да комбинирате спокойно маслото с олиото и така да обработвате хляба.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване