Msemen- марокански плосък хляб


Хлябове

Необходими продукти:

480 г брашно София Мел Екстра
70 г фин пшеничен грис
15 г сол
20 г захар
5 г прясна мая
375 мл топла вода
50 г разтопено краве масло за оформяне на хляба
100 мл олио за оформяне на хляба
50 г пшеничен грис при разточване и оформяне на хляба

Начин на приготвяне:

1. Всички сухи съставки се смесват в голяма купа. На порции се добавя водата и се замесва меко еластично тесто. Ако тестото е много лепкаво, добавете една, две лъжици брашно и омесете. Оставете тестото покрито с кърпа да почива половин час. Разделете тестото на 15 парчета и оформете на топчета. Оставете да почиват 15 минути. Докато тестото почива си подгответе останалите продукти /олио, разтопено масло, грис/, подгответе си голяма тава или поднос, да прехвърляте ако искате оформения хляб, и тигана за печене.

2. Намаслете с олио разботната повърхност. Вземете топче тесто и разстелете с ръце на квадрат. Топнете ръцете в масло и намажете разтегляйки от горната част. Поръсете с грис. Сгънете едната част до средата, намажете и поръсете пак леко с грис.

3. Сгънете и другата част и пак намажете и поръсете. После прегънете двата срещуположни края. Трябва да получите малко пликче. Последващо пак намазвате ръцете с олио и разстилате с ръце на квадрат. Може да направите 3-4 и веднага да започнете да печете в загрят тиган с незалепващо покритие.

3. Докато едните се пекат ще подготвяте другите. Квадратният хляб се изпича и от двете страни. Може да печете на по-слаб огън, но аз засилвам повече, защото ми харесва с по-златиста коричка. Този хляб не е никак далечен и непознат и е сходен с българските кръстачки и турските гюзлеми. Разликата е, че имаме пшеничен грис, нямаме сирене за пълнеж, ползва се повече олио вместо масло, но хлябът е много вкусен.

Забележка: Може да комбинирате спокойно маслото с олиото и така да обработвате хляба.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Дарина Николова от село Тюленово

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

21.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.