Новогодишна питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г брашно София мел за баници
350 мл прясно мляко
100 мл хладка вода
1 пакет (10г) суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л олио
200-300г сирене
2 яйца
1 пакет масло за намазване
Начин на приготвяне:
1. Смесваме брашното със сухата мая, сол, захар и олио. Добавяме прясното мляко,водата и леко разбитите яйца, без единия жълтък.
2. Замесваме средно меко тесто и оставяме да втаса около 1 час или докато удвои обема си.
3. След това разделяме тестото на две части и всяка една разточваме на правоъгълник, който се намазва с масло и се поръсва със сирене.Поставяме и новогодишните късметчетата. Навиваме ги на рула.
4. Отрязваме краищата на всяко едно от рулата,а останалата част нарязваме на триъгълници.
5. Подреждаме в намаслена тава,като в средата поставяме отрязаните краища,а триъгълниците ги подреждаме по края на тавата, като едното да е с връх навън, а следващо - да е с връх навътре.
6. Намазваме питката с разбития жълтък с малко олио.
7. Печем в предваритерно загрята фурна на 180°С за 40 мин.
8. Когато е готова,изваждаме и намазваме с краве масло, покриваме с кърпа, за да омекне.
Да ви е сладко!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Selime Gadjalova от с.Розино

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
