Обреден хляб за Никулден
Хлябове
Необходими продукти:
250 мл. топла вода
2 с. л. олио
3 с. л. заквасена сметана
1 яйце
1 пакет суха мая
1 ч. л. сол
2 кубчета кафява захар
600 г брашно типово
За плънката:
70 г сирене
3 с. л. извара
1 ч. л. риган
маслини без костилка
жълтък за намазване
сусам и маково семе
Начин на приготвяне:
Маята се активира като се разбърква в топлата вода с две кубчета кафява захар. Разбърква се и оставя да шупне за 10-15 минути. Сипва се в средата на брашното, добавя се олио, заквасена сметана, сол и замесваме средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си. Отделя се топче 1/3 от тестото, за средата. Останалата част се разточва на правоъгълна кора.
В купа смесваме натрошено сирене, извара и риган. Разбърква се добре и се намазва разточената кора, а после се навива на руло. С нож се реже на кръгчета по 2 см. и се нареждат в тава върху хартия за печене.От малкото тесто се оформя плоска питка в средата.С пръсти се притискат кръгчета нарязани маслини. Оставя се да втаса отново за 20 минути.
През това време от малко бяло брашно и вода се замесва тесто за декорацията. Разточва се и с нож се изрязва котва - символът на морето. Питката се намазва с разбит жълтък с 1 супена лъжица олио. Залепва се в средата котвата и се поръсва със сусам и маково семе. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути, като към края се покрива с фолио за да се запази златистия цвят.
Рецептата е предоставена от Виолета Матева (Печени предизвикателства – Декември 2017)
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване