Печени пирожки с картофена плънка
Дребни соленки
Необходими продукти:
160 мл хладка вода
2 ч.л. суха мая
1 с.л. захар
400 г брашно София Мел Баница
1 ч.л. сол
120 г твърдо масло, нарязано но кубчета
1 яйце за намазване
За плънката:
500 гр варени картофи, намачкани
2 средни глави лук, нарязан и запържен в 3 супени лъжици слънчогледово олио до зачервяване
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За плънката:
Смачкайте варените картофи с вилица и прибавете запържения лук. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
За тестото:
В малка купа разбъркайте маята и захарта във водата. Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути, докато маята се активира.
В голяма купа смесете брашното със солта и прибавете маслото. Намачкайте с пръсти, докато получите смес наподобяваща трохи. Прибавете водата с маята и омесете меко тесто.
Поставете оформеното на топка тестото в чиста купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го за 30 минути, докато се отпусне. След това го разделете на 24 части по 30 грама всяка и оформете хубави топчета. Покрийте тестото за 10-15 минути.
Разточете всяко топче в кръг и поставете по една чаена лъжичка с връх от плънката по средата. Оформете пирожките, като прищепете двата края на тестото и поставите ръба отдолу върху тава постлана с хартия за печене. Покрийте отново пирожките и ги оставете да втасат за 30 минути.
Намажете тестото с разбитото яйце по повърхността и поставете тавата във фурната на 180°С. Печете за 30 минути, докато пирожките станат златисто-кафяви.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване