Питка с паричка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г брашно
400 г кисело мляко
1 ч. л. сода
2 яйца
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1. Загряваме фурната на 200 ℃
2. В голяма купа се слага 400 гр. кисело мляко и се поръсва с 1 ч. л. сода бикарбонат. Разбърква се и се оставя за 5 минути. Към млякото се прибавят 1/2 ч. л. захар и 1 ч. л. сол. Размесва се добре. Наливат се 3 с. л. олио, слага се 1 яйце и един белтък. Отново се размесва добре. Млякото се слага в купа при брашното и се бърка с дървена лъжица, докато се смеси добре. После с ръце се омесва за кратко. Тестото не е твърдо, а остава лепкаво.
3. Кръгла тава с размер 22-24 см. се намазва с малко олио и се поръсва с брашно.
4. Взема се монета, измива се и се залива с вряла вода. След пет минути се увива във фолио. Монетата се слага в питката.
5. Питката се слага в тавата. Един жълтък се смесва с една лъжица вода.
6. Питката се намазва с жълтъка и се пече в средата на загрята до 200 ℃ фурна за 10 минути. След това температурата се намалява до 180 ℃ и печенето продължава за около 20-25 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Antonia Delcheva от гр. Годеч

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
