Питки с праз лук
Питки, Погачи и Други солени печива
Необходими продукти:
За плънката:
3 супени лъжици растително олио
5 големи стръка праз лук
5 големи глави кромид лук
½ чаена лъжичка сол
За тестото:
100 грама брашно София Мел Био Лимец
400 грама брашно София Мел Бяло + за доомесване
1 и ½ чаени лъжички суха мая
400 милилитра хладко прясно мляко
1 и ½ супени лъжици мед
60 грама разтопено масло
1 чаена лъжичка сол
Допълнително:
1 яйце за намазване преди печене
1 супени лъжица бял сусам за поръсване
1 супена лъжица черен сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на праза и кромид лука, като ги обелите, почистите е нарежете на ситно. Поставете растителното олио в голям тиган и задушете първо лука. След като поомекне, прибавете и праза. Задушете ги, докато омекнат добре, около 20 минути. Овкусете със сол.
Оставете плънката да изстине напълно, преди да я използвате.
Пригответе тестото, като най-напред затоплите прясното мляко и разтворите в него маята и меда. Покрийте сместа с чиста кърпа и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
Смесете двата вида брашно и прибавете към тях солта. Направете по средата кладенче и изсипете в него прясното мляко с меда и маята и разтопеното масло. Омесете меко тесто. Готовото тесто поставете в леко подмазана с мазнина купа и го покрийте с найлон. Оставете го втаса за 1 час.
Тестото разделете на 10 части с еднакъв размер. От всяка част, откъснете по едно малко парче, около 70-80 грама. Всяка част, разточете на правоъгълна кора с размери 25х10 сантиметра. В единия край по дължина подрете от плънката и преплатете тестото върху нея до половината. От другата страна нарежете тестото на ивички, но без да стигате до края. Навийте тестото на руло. След това оформете от рулото охлювче и по средата поставете по едно топче от тестото, определено за целта.
Оставете така оформеното тесто да втасва за 40 минути в топло помещение.
Когато тестото втаса, намажете повърхността на питките с разбитото яйце и поръсете със сусам.
Изпечете питките на 180⁰С за 40-45 минути, докато се зачервят апетитно.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване