Питки с праз лук
Питка, Погача, Други солени печива

Необходими продукти:

За плънката:
3 супени лъжици растително олио
5 големи стръка праз лук
5 големи глави кромид лук
½ чаена лъжичка сол

За тестото:

100 грама брашно София Мел Био Лимец
400 грама брашно София Мел Бяло + за доомесване
1 и ½ чаени лъжички суха мая
400 милилитра хладко прясно мляко
1 и ½ супени лъжици мед
60 грама разтопено масло
1 чаена лъжичка сол

Допълнително:
1 яйце за намазване преди печене
1 супени лъжица бял сусам за поръсване
1 супена лъжица черен сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на праза и кромид лука, като ги обелите, почистите е нарежете на ситно. Поставете растителното олио в голям тиган и задушете първо лука. След като поомекне, прибавете и праза. Задушете ги, докато омекнат добре, около 20 минути. Овкусете със сол.

Оставете плънката да изстине напълно, преди да я използвате.

Пригответе тестото, като най-напред затоплите прясното мляко и разтворите в него маята и меда. Покрийте сместа с чиста кърпа и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.

Смесете двата вида брашно и прибавете към тях солта. Направете по средата кладенче и изсипете в него прясното мляко с меда и маята и разтопеното масло. Омесете меко тесто. Готовото тесто поставете в леко подмазана с мазнина купа и го покрийте с найлон. Оставете го втаса за 1 час.

Тестото разделете на 10 части с еднакъв размер. От всяка част, откъснете по едно малко парче, около 70-80 грама. Всяка част, разточете на правоъгълна кора с размери 25х10 сантиметра. В единия край по дължина подрете от плънката и преплатете тестото върху нея до половината. От другата страна нарежете тестото на ивички, но без да стигате до края. Навийте тестото на руло. След това оформете от рулото охлювче и по средата поставете по едно топче от тестото, определено за целта.

Оставете така оформеното тесто да втасва за 40 минути в топло помещение.

Когато тестото втаса, намажете повърхността на питките с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Изпечете питките на 180⁰С за 40-45 минути, докато се зачервят апетитно.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

30.11.2017

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.