Плетено хлебче с билки и печени ядки


Хлябове

Необходими продукти:

500 грама Био пшенично брашно
½ пакет суха мая
200 милилитра прясно мляко, затоплено
1 яйце и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване преди печене
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
50 милилитра олио
½ супена лъжичка оцет
½ (200 грама) кофичка кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 супени лъжици меко масло
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша нарязани пресни билки, каквито предпочитате(магданоз, босилек, мащерка, розмарин, джоджен, мента)
¼ чаена чаша лешници, ситно нарязани или едро смелени, предварително леко запечени
3-4 супени лъжици сусам, предварително запечен

Начин на приготвяне:

В затопленото прясно мляко изсипете маята и захарта. Разбъркайте добре и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Разбъркайте много добре содата в киселото мляко.
Нарежете много на ситно билките и ги смачкайте със солта и една супени лъжица зехтин в хаванче, за да си пуснат ароматите.
Запечете на сух тиган ситно нарязаните лешници и сусама, докато се зачервят леко, за да станат по-вкусни.
В купа разбъркайте брашното със солта и по средата оформете кладенче. В кладенчето изсипете активиралата мая, киселото мляко със содата, яйцето и белтъка, както и оцета. Замесете меко тесто. Поставете тестото в купа намазана с мазнина и го покрийте с найлон. Оставете го да почива 40 минути в топло помещение.

След това разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 2 сантиметра и широчина с големината на формата, в която ще изпечете хлебчето. Намажете с меко масло повърхността на тестото и разпределете билките и запечените ядки. Завийте тестото на плътно руло и го разрежете през средата. Осучете двете части с разрезите нагоре внимателно и поставете така оформеното тесто във формата за печене. Оставете хлебчето покрито с чиста кърпа за 30 минути.
Преди да го изпечете, намажете по повърхността с разбит жълтък с малко прясно мляко и поръсете със сусам и лешникови ядки.

Печете в предварително загрята фурна на 170⁰С за 40-45 минути.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

25.09.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.