Плетено хлебче с билки и печени ядки
Хлябове
Необходими продукти:
500 грама Био пшенично брашно
½ пакет суха мая
200 милилитра прясно мляко, затоплено
1 яйце и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване преди печене
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
50 милилитра олио
½ супена лъжичка оцет
½ (200 грама) кофичка кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 супени лъжици меко масло
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша нарязани пресни билки, каквито предпочитате(магданоз, босилек, мащерка, розмарин, джоджен, мента)
¼ чаена чаша лешници, ситно нарязани или едро смелени, предварително леко запечени
3-4 супени лъжици сусам, предварително запечен
Начин на приготвяне:
В затопленото прясно мляко изсипете маята и захарта. Разбъркайте добре и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Разбъркайте много добре содата в киселото мляко.
Нарежете много на ситно билките и ги смачкайте със солта и една супени лъжица зехтин в хаванче, за да си пуснат ароматите.
Запечете на сух тиган ситно нарязаните лешници и сусама, докато се зачервят леко, за да станат по-вкусни.
В купа разбъркайте брашното със солта и по средата оформете кладенче. В кладенчето изсипете активиралата мая, киселото мляко със содата, яйцето и белтъка, както и оцета. Замесете меко тесто. Поставете тестото в купа намазана с мазнина и го покрийте с найлон. Оставете го да почива 40 минути в топло помещение.
След това разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 2 сантиметра и широчина с големината на формата, в която ще изпечете хлебчето. Намажете с меко масло повърхността на тестото и разпределете билките и запечените ядки. Завийте тестото на плътно руло и го разрежете през средата. Осучете двете части с разрезите нагоре внимателно и поставете така оформеното тесто във формата за печене. Оставете хлебчето покрито с чиста кърпа за 30 минути.
Преди да го изпечете, намажете по повърхността с разбит жълтък с малко прясно мляко и поръсете със сусам и лешникови ядки.
Печете в предварително загрята фурна на 170⁰С за 40-45 минути.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване