Посни питки


Хлябове

Необходими продукти:

1 кг брашно Софиямел Екстра
щипка сол
щипка захар
1 ч.л. оцет
200 мл вода
100 мл олио
20 мл олио за намазване
1 кубче мая

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в 100 мл от топлата вода заедно със захарта. Завийте закваската и оставете настрани да шупне за около 15 минути. В дълбока купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него прибавете шупналата мая, олиото, оцета и замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете.

2. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло за 40 минути да втаса. От втасалото тесто оформете топчета с големината на голямо яйце.

3. Подредете хлебчетата в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

4. С помощта на ножица с остри върхове клъцнете малките питките по върха на кръст, оставете ги да втасат отново за 30 минути.

5. Намажете питките с олио.

6. Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист цвят.

7. Горещите пухкави постни питки намажете отново с олио и ги завийте с кърпа да се задушат.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Златомира Делчева от Гр. Харманли

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

22.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.