Посни питки
Хлябове
Необходими продукти:
1 кг брашно Софиямел Екстра
щипка сол
щипка захар
1 ч.л. оцет
200 мл вода
100 мл олио
20 мл олио за намазване
1 кубче мая
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 100 мл от топлата вода заедно със захарта. Завийте закваската и оставете настрани да шупне за около 15 минути. В дълбока купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него прибавете шупналата мая, олиото, оцета и замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете.
2. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло за 40 минути да втаса. От втасалото тесто оформете топчета с големината на голямо яйце.
3. Подредете хлебчетата в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.
4. С помощта на ножица с остри върхове клъцнете малките питките по върха на кръст, оставете ги да втасат отново за 30 минути.
5. Намажете питките с олио.
6. Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист цвят.
7. Горещите пухкави постни питки намажете отново с олио и ги завийте с кърпа да се задушат.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Златомира Делчева от Гр. Харманли

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
