Празнична торта Торти

Необходими продукти:

180 г брашно София Мел Екстра
3 яйца
200 г захар
2 с. л. какао
80 мл рядко кисело мляко
80 г разтопен шоколад
50 г много меко масло
1 ванилия
1 малко бурканче сладко от вишни

За светлия крем:
350 мл прясно мляко
90 г захар
3 жълтъка
150 мл животинска сметана
3 равни с. л. царевично нишесте
1 ванилия
200 мл разбита сладкарска сметана

За шоколадовия крем:
350 мл прясно мляко
60 г захар
150 мл животинска сметана
3 с. л. царевично нишесте
1 ванилия
1 пълна с. л. какао
3 с. л. течен шоколад
щипка сол

плодове, ядки, ядливи цветя, шоколадови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се млякото, какаото, маслото и шоколада. Разбърква се с брашното и ванилията до хомогенна смес. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и 1 с.л захар. Двете смеси внимателно се объркват и тестото се слага в намазнена форма. Пече се на 170 градуса за около 40 минути или до готовност - проверява се с клечка.

За светлия крем - разбийте нишестето с жълтъците и няколко лъжици прясно мляко. Останалото мляко и животинската сметана се загряват на котлона. Добавят се ванилията и захарта. Малко преди да кипне се отстранява от огъня и на много тънка стриуйка и при непрекъснато бъркане се добавя яйчено-нишестената смес. Връща се на слаб огън за 1-2 минути и се бърка енергично, докато стигне желаната гъстота. Кремът се охлажда за около 1-2 часа в хладилника (за да не получи коричка отгоре, се слага фолио за свежо съхранение и се притиска да полепне върху крема). След охлаждане се разбива с миксер на бавна степен и после се смесва внимателно с шпатула с разбитата сладкарска сметана.

Шоколадовия крем се прави по подобен начин. Загрява се млякото и сметаната заедно с ванилията и захарта и солта. Добавя се внимателно разтвореното нишесте и какао и се бърка до готовност. Слага се фолио и се оставя леко да изстине. След като достигне стайна температура се разбърква с течния шоколад.

Изсипваме сладкото от вишни в касерола с 2-3 с. л. вода и го загряваме.

Сглобяване на тортата. Изпеченият блат разделяме на 3 еднакви платки. Поставяме първия в подходящ поднос. Леко сиропираме със сладкото като на няколко места слагаме и плод. Намазваме с белия крем, който трябва да е с 1-1.5 см. височина. Слагаме втория блат, сиропираме и добавяме пак дебел слой от шоколадовия крем, като си оставяме малко за отгоре. Добавяме и третия блат, който не сиропираме. Намзваме с крема и оставяме да стегне за около час в хладилника. След това украсяваме с шоколадови стърготини, плодове, ядки.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.08.2016

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.