Празнична торта
Торти
Необходими продукти:
180 г брашно София Мел Екстра
3 яйца
200 г захар
2 с. л. какао
80 мл рядко кисело мляко
80 г разтопен шоколад
50 г много меко масло
1 ванилия
1 малко бурканче сладко от вишни
За светлия крем:
350 мл прясно мляко
90 г захар
3 жълтъка
150 мл животинска сметана
3 равни с. л. царевично нишесте
1 ванилия
200 мл разбита сладкарска сметана
За шоколадовия крем:
350 мл прясно мляко
60 г захар
150 мл животинска сметана
3 с. л. царевично нишесте
1 ванилия
1 пълна с. л. какао
3 с. л. течен шоколад
щипка сол
плодове, ядки, ядливи цветя, шоколадови стърготини за украса
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се млякото, какаото, маслото и шоколада. Разбърква се с брашното и ванилията до хомогенна смес. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и 1 с.л захар. Двете смеси внимателно се объркват и тестото се слага в намазнена форма. Пече се на 170 градуса за около 40 минути или до готовност - проверява се с клечка.
За светлия крем - разбийте нишестето с жълтъците и няколко лъжици прясно мляко. Останалото мляко и животинската сметана се загряват на котлона. Добавят се ванилията и захарта. Малко преди да кипне се отстранява от огъня и на много тънка стриуйка и при непрекъснато бъркане се добавя яйчено-нишестената смес. Връща се на слаб огън за 1-2 минути и се бърка енергично, докато стигне желаната гъстота. Кремът се охлажда за около 1-2 часа в хладилника (за да не получи коричка отгоре, се слага фолио за свежо съхранение и се притиска да полепне върху крема). След охлаждане се разбива с миксер на бавна степен и после се смесва внимателно с шпатула с разбитата сладкарска сметана.
Шоколадовия крем се прави по подобен начин. Загрява се млякото и сметаната заедно с ванилията и захарта и солта. Добавя се внимателно разтвореното нишесте и какао и се бърка до готовност. Слага се фолио и се оставя леко да изстине. След като достигне стайна температура се разбърква с течния шоколад.
Изсипваме сладкото от вишни в касерола с 2-3 с. л. вода и го загряваме.
Сглобяване на тортата. Изпеченият блат разделяме на 3 еднакви платки. Поставяме първия в подходящ поднос. Леко сиропираме със сладкото като на няколко места слагаме и плод. Намазваме с белия крем, който трябва да е с 1-1.5 см. височина. Слагаме втория блат, сиропираме и добавяме пак дебел слой от шоколадовия крем, като си оставяме малко за отгоре. Добавяме и третия блат, който не сиропираме. Намзваме с крема и оставяме да стегне за около час в хладилника. След това украсяваме с шоколадови стърготини, плодове, ядки.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване