Пърленки (Дебелки)
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Класик
250 мл хладка вода
7 г суха мая
1/2 ч.л. захар
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. В купа се слагат 2 с.л. брашно, маята, захарта и водата, разбърват се хубаво, докато сместа стане хомогенна и се оставя настрана за около 5 минути, докато маята се активира (започне да става на балончета).
2. След като маята се е активирала, се прибавят и останалите продукти и се замесва еластично тесто.
3. Когато вече е добре измесено, се разделя на 6 топки и се оставя да втаса покрито с фолио, за да не се образува коричка. Нужно е около 1 час на 22 градуса за втасване или казано по друг начин - докато се удвои.
4. Пекат се на сач или тиган с незалепващо покритие от двете страни, а след това се намазват с масло.
5. По желание може да се поръсят със шарена сол.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Деси Янкова от Пловдив

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
