Много страни имат традиционен великденски козунак и Румъния също. Това, което отличава техния от останалите, че освен вкусното и ароматно козуначено тесто, в него се крие плънка от извара или наподобяващо чийзкейк "сърце", което може да обогатите с различни аромати или плодове - ром, ванилия, лимонова кора, стафиди. Изключително ефектен празничен хляб, който очарова не само с вида си, но и с вкуса си. Хайде да го приготвим и ние ;)
Румънски Козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно София мел Козунак
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7г)
3 яйца
75 г захар
60 г меко масло
1 щипка сол
1ч.л. ванилия екстракт
1 кората на един лимон
За плънката:
200 г фина извара/ рикота /крема сирене /
50 г захар
1 ч.л. ванилия екстракт
1 яйце
За намазване:
1 яйце, разбито с малко вода или прясно мляко
Начин на приготвяне:
Започнете като смесите затопленото мляко с маята и захарта в купичка и ги оставете за кратко, за да може маята да се активира. През това време в купа пресейте брашното. Изсипете две трети от него в купата на миксера и направете кладенче.
В него сложете маята, яйцата и отстрани щипката сол. Пуснете миксера да меси първоначално на ниска степен, като интегрирате малко от мекото масло и добавяйте останалото брашно, ванилията и кората от лимон. Имайте предвид, че ванилията е истински екстракт, не есенция.
Месете тестото на бавни и бързи степени общо около 10 минути, докато започне да се отделя от страните на купата и се формира на топка в центъра. Трябва да е меко, но не твърде лепнещо.
Прехвърлете го в намазана с олио купа и покрийте с памучна кърпа или стреч фолио. Оставете на топло, докато удвои обема си, а за да забързате този процес, го поставате във фурната на 50 градуса.
След като тестото втаса го разделете на две равни части. Едната част разточете леко, правейки кръг и го сложете на дъното на форма за торта с махащи се стени с диаметър 22 см. Другата част разделете на три равни части и оформете на фитили с дължина около 70 см. Сплетете на плитка и сложете във формата по стените на съда, образувайки нещо като кладенче. Оставете козунака да втаса още 15 минути, а след като се надигне достатъчно изсипете в средата му плънката, като преди това натиснете бухналата основа, ако се налага.
Плънката направете като смесвате всички съставки за нея в купа и разбъркате добре.
Намажете козунака с разбито яйце и сложете, а след това сложете алуминиево фолио и намаляваме температурата на 160 -170 градуса и печете около час на вентилатор!
Извадете и охладете напълно, за да може сърцевината да се втвърди!
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване