Много страни имат традиционен великденски козунак и Румъния също. Това, което отличава техния от останалите, че освен вкусното и ароматно козуначено тесто, в него се крие плънка от извара или наподобяващо чийзкейк "сърце", което може да обогатите с различни аромати или плодове - ром, ванилия, лимонова кора, стафиди. Изключително ефектен празничен хляб, който очарова не само с вида си, но и с вкуса си. Хайде да го приготвим и ние ;)

Румънски Козунак
Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
Около 600 г брашно София мел Козунак
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7г)
3 яйца
75 г захар
60 г меко масло
1 щипка сол
1ч.л. ванилия екстракт
1 кората на един лимон

За плънката:
200 г фина извара/ рикота /крема сирене /
50 г захар
1 ч.л. ванилия екстракт
1 яйце

За намазване:
1 яйце, разбито с малко вода или прясно мляко

Начин на приготвяне:

Започнете като смесите затопленото мляко с маята и захарта в купичка и ги оставете за кратко, за да може маята да се активира. През това време в купа пресейте брашното. Изсипете две трети от него в купата на миксера и направете кладенче.
В него сложете маята, яйцата и отстрани щипката сол. Пуснете миксера да меси първоначално на ниска степен, като интегрирате малко от мекото масло и добавяйте останалото брашно, ванилията и кората от лимон. Имайте предвид, че ванилията е истински екстракт, не есенция.
Месете тестото на бавни и бързи степени общо около 10 минути, докато започне да се отделя от страните на купата и се формира на топка в центъра. Трябва да е меко, но не твърде лепнещо.

Прехвърлете го в намазана с олио купа и покрийте с памучна кърпа или стреч фолио. Оставете на топло, докато удвои обема си, а за да забързате този процес, го поставате във фурната на 50 градуса.

След като тестото втаса го разделете на две равни части. Едната част разточете леко, правейки кръг и го сложете на дъното на форма за торта с махащи се стени с диаметър 22 см. Другата част разделете на три равни части и оформете на фитили с дължина около 70 см. Сплетете на плитка и сложете във формата по стените на съда, образувайки нещо като кладенче. Оставете козунака да втаса още 15 минути, а след като се надигне достатъчно изсипете в средата му плънката, като преди това натиснете бухналата основа, ако се налага.

Плънката направете като смесвате всички съставки за нея в купа и разбъркате добре.
Намажете козунака с разбито яйце и сложете, а след това сложете алуминиево фолио и намаляваме температурата на 160 -170 градуса и печете около час на вентилатор!

Извадете и охладете напълно, за да може сърцевината да се втвърди!

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.04.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.