Селска питка с бяло брашно
Питки, Погачи
Необходими продукти:
900-950 г бяло брашно
300 мл прясно мляко
100 мл вода
21 г прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол
2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
1. Маята и захарта се разтварят в смесените хладки мляко и вода. Брашното се смесва със солта, прави се кладенче и се изсипват течните съставки.
2. Меси се до хомогенност. Накрая се домесва с олиото. Втасва докато си увеличи обема 2 пъти.
3. Размесвам го отново, оформям в желаната форма и оставям да почине 5-10 минути.
4. Фурната се загрява на 180- 200 градуса. Питката се поръсва леко със сухо брашно, за да придобие пекарски вид, на 2-3 места се правят дълбоки разрези с остър нож.
5. Пече се до готовност - около 40 минути. Тества се с клечка.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Антоанета Атанасова от София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
