Шаран в тесто (Рибник)
Други солени печива

Необходими продукти:

шаран - 1 бр.
ориз - 1 к.ч.
праз - 2 стръка
маслини без костилка - 10 бр.
моркови - 1 - 2 бр.
гъби - 10 бр.
чушка - 1 бр.
стафиди - 2 с.л.
черен пипер
бял пипер
зелен пипер
сол
лимонов сок
лют червен пипер
зехтин

За тестото:
брашно София Мел Екстра - 2 ч.ч.
яйце - 1 бр.
жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
оцет - 1 ч.л.
сол - 1 к.л.
вода - около 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи.
В чинийка се омесват хубаво черният, белият и зеленият пипер, а също и солта. Количеството на сухите подправки е според личният вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси хубаво.
Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява /минимум/, докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става. Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив.
В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин. Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2- 3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона.
Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.
С тази плънка се пълни шаранът.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.
Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.
Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к.л. олио. С тази смес се намацва рибникът. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45- 55 минути. Самата коричка на рибника трябва да се зачерви. Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути да си обиколи нивката.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

30.11.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.