Шарен козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 600 г брашно София мел Козунак
1/2 кубче мая
100 мл прясно мляко
60 г заквасена сметана
60 г разтопено масло
корта на един лимон
3 яйца и един жълтък
100 г захар
2-3 с.л. ром / ромова захар
1 ванилия
ядки
За плънката:
бял и кафяв течен шоколад
светло и тъмно сладко
Начин на приготвяне:
Сложете в купа маята с хладкото мляко, една с.л от захарта и малко от брашното. Разбъркайте добре и оставете да шупне, като след това разбъркайте още един път, така че да стане на пухкав крем.
През това време пресейте остатъка от брашното, а в отделна купата на разбийте с миксера двете яйца и един жълтък с останалата захар. Добавете ароматите - ванилия, ром, кората на лимона. След това добавете и заквасената сметана. Накрая, добавете сместа с маята и почнете да добавяте малко по малко от брашното.
След това, прибавете постепенно от маслото редувайки с брашното, така че да получите средно твърдо тесто, което се отделя от купата на миксера само при бъркане. Може да погълне повече или по-малко мазнина или брашно.
Готовото тесто оформете на топка и оставете да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио на 50 градуса във фурната.
Втасалото тесто разделете на четири части, като всяка от тях оформете на фитили. Върху всеки от тях сложете от плънката – в единия кафяв шоколад, в друг – бял, в трети – светло сладко ( кайсии, праскови), а в последния – тъмно сладко (малини, шипка и т.н)
Усучете фитилите още веднъж, така че да ги затворите, а след това ги увийте два по два един около друг.
В подходяща тавичка с дъно около 20 см сложете първо едната двойка завита на охлюв, а след това и другата.
Оставете да втаса още веднъж, докато бухне, а преди печене намажете с леко размито с прясно мляко яйце и поръсете със захар и ядки по желание.
Печете на 170 градуса с вентилатор за около 40-50 минути или до готовност.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване