Щрудел с черешиСладкиши

Необходими продукти:

За тестото:
300 г брашно София мел бяло
20 г грис София мел
40 г масло
100 мл вода
60 мл течна сметана
1 жълтък
щипка сол

За плънката:
500 г череши
50 г захар
10 г нишесте
20 г масло
30 г галета
щипка канела

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото замесваме меко, нелепнещо тесто, което оформяме на правоъгълник и прибираме в хладилника да стегне за около половин час.
През това време измиваме и почистваме черешите от костилките. Слагаме ги в купа и прибавяме останалите съставки, разбърквайки всичко с лъжица.
Готовото вече тесто разточваме на правоъгълник, с дълга страна около 35 см. Разделяме на две по хоризонтала и това ще бъдат размерите на двата щрудела. Разпределяме по средата на двете ленти от черешовата плънка и завиваме с тестото като прищипваме тестото, така че да се запечата. Обръщаме тази част надолу, така че да ни бъде дъното на щрудела.
Редим двата щрудела един до друг в подходяща тавичка. С помощта на дървен шиш правим дупки отгоре в тестото през 5-6 сантиметра, за да излиза парата от плънката.
Печем щруделите в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато порозовеят - около 25 минути. Още топли поръсваме с пудра захар.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft

Подобни рецепти