Шоколадова торта - Медовик
Торти
Необходими продукти:
1 бр. яйце
1 бр. жълтък
150 г захар
1 щипка сол
200 мл прясно мляко
30 г какао
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
300 г брашно
20 г царевично нишесте
400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
500 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
За блатовете
1. В малка касерола сложете яйцето, жълтъка, млякото, какаото, маслото, захарта, меда и содата.
2. Разбъркайте добре с телена бъркалка и сложете на котлона на средна степен. Бъркайте около 3-4 минути, докато захарта се разтвори.
3. Оставете за 2-3 минути да се охлади на стайна температура, като прехвърлите сместа в друг съд, за да се охлади по-бързо.
4. Пресейте брашното заедно с нишестето и започнете да го добавяте към сместа. Ще ви е трудно да разбърквате с лъжица, затова прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с ръце. Тестото е меко, еластично, но не лепкаво, много добре за оформяне.
5. Разделете на 8 равни части на око или ползвайте кухненска везна, за да ги претеглите и оформете на топки.
6. Сложете ги в чиния, покрийте с домакинско фолио и приберете за 20-30 минути в хладилник да се охладят.
7. Извадете блатовете от хладилника, набрашнете леко плота и започнете да разточвате тънки блатове. Използвайте чиния или тортен ринг с диаметър 20 см, за да изрежете в кръг блатовете. Надупчете блатовете с вилица от едната страна, за да се изпекат равномерно. Повторете всичко с останалите блатове като с изрезките, които остават, направете още 1 блат.
8. Загрейте котлона на средна степен, сложете сух тиган с незалепващо покритие и печете всеки блат за около минута и половина до две. Не ползвайте допълнителна мазнина, не е необходима. Когато от едната страна блатът започне да се надига и да променя цвета си, ползвайте шпатула и обърнете за много кратко от другата страна. За втората страна времето за изпичане е значително по-кратко - около 30-40 секунди.
9. Прехвърлете в чиния и оставете да се охладят. Така приготвените блатове можете да съхранявате до приготвянето на тортата в найлонов плик в шкаф.
За крема:
Смесете заквасената сметана заедно с пудрата захар и разбъркайте. В друга купа сложете студената сладкарска сметана и с помощта на миксер разбийте до твърд връх. С помощта на шпатула смесете двете сметани, като разбъркате леко и плавно.
Сглобяване на тортата:
В блендер сложете един блат и го натрошете на дребни трохи. Той ще ни служи за облепване на тортата и поръсване от горната страна.
За сглобяване на тортата поставете един блат в чиния или поднос за торта, отгоре сложете малко крем и притиснете добре, редувайте крем, блат, крем, блат.
Оставете малко крем, за да намажете тортата отгоре и отстрани.
С помощта на дланта си вземете трохите от начупения блат и го полепете по борда и всички страни на тортата.
Притиснете добре и приберете за няколко часа в хладилник, за да може да поемат блатовете от крема. Най-добре да отлежи за една нощ в хладилник.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Костадина Мазгалова от София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
