Шоколадова торта с вино за Трифон Зарезан
Торти
Необходими продукти:
За блатовете:
1 ¾ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 ¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. тъмно какао
1/ 2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. червено вино
1 бр. ванилия
1 ч.л. мляно кафе
3 яйца
½ пак. бакпулевр
1 ч.л. сода
Щипка сол
За крема:
700 мл прясно мляко
200 мл червено вино
2 бр. шоколадов пудинг
2/3 ч.ч. захар
За винената редукция:
1 2/3 ч.ч. червено вино
2/3 ч.ч. захар
За намазване:
250 мл течна сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Блатовете:
Разбийте яйцата със захарта за 5 минути на силна степен, докато хомогенна смес. В купа смесете останалите сухи съставки – брашно, какао, кафе, бакпулвер, сода, ванилия и сол.. Започнете да добавяте към яйчената смес на порции от сухите съставки, редувайки с течните – мляко и вино. В 4 еднократни тавички с 20 см диаметър сложете по един черпак от сместа като тупнете леко тавичките в масата, за да излязат балончетата и да се разпредели сместа равномерно. Печете блатовете два по два за около 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове оставете да се охладят напълно.
Крем:
Сложете млякото и захарта да заврат на котлона. През това време в купа смесете пудингите и виното, така че да получите еднородна смес. Когато млякото тръгне да завира, прибавете на тънка струйка и при продължително, енергично бъркане винената смес. Само за секунди кремът ще се сгъсти и ще получите ароматен шоколадов крем.
В ринг за торти нередете блат, половин черпак крем, отгоре отново блат и така докрай. Оставете да изстине и сложете в хладилника да стегне, а след това измажете с бита сметана.
Докато тортата се охлажда приготвяме винената редукция.
В касерола сложете виното и захарта да заврат. Намалете температурата и оставете виното да къкри докато достигне една четвърт от обема си. Внимавайте да не изкипи. Виното става като гъст захарен сос, който оставете да се охлади напълно преди да залеете тортата с него, тъй като може да разтопи сметановия слой. Сложете чаша за украса на тортата, от която да се лее виното, за да бъде още по-тематично.
време за приготвяне: 60 минути
12 парчета
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване