180 г брашно София Мел Кекс
150 г бяла захар
125 г кафява захар
60 г какао
10 г сода бикарбонат
щипка сол
2 яйца
140 мл айрян
75 мл слънчогледово олио
140 мл горещо кафе
Глазура
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
200 г течна сладкарска сметана
150 г пудра захар
100г течен шоколад/ по желание/
1 капсула течна ванилия
1. В купа смесете всички сухи съставки
2. В друга купа смесете всички мокри съставки като първо разбиете яйцата, прибавите олиото, айряна и накрая горещото кафе.
3. Прибавяте ги постепенно към сухите, като разбивате на ниска степен на миксера или с телена бъркалка.
4. След като сместа е готова я изсипвате в предварително подготвена форма с подвижни стени за един блат/ който след изпичане ще разрежете/ или в две еднакви, за да изпечете два блата.
5. Пече се в предварително загрята фурна на 180 ˚С градуса за 40-45 мин при един блат или за около 25 минути-ако сместа е разделена на две.
Проверявайте за готовност със суха клечка.
6. Готовият блат/ блатове/ се оставят да изстинат.
7. Правите любимата си глазура или предложеният вариант и сглобявате тортата.
Блатовете са сочни и не е необходимо сиропиране.
8. Глазура:
разбивате с малко пудра захар течната сметана. Прибавяте заквасената сметана , останалата захар, ванилията и маскарпонето като продължавате да рзбивате до получаването на хубав крем.
Ако слагате течен шоколад, може да намалите количеството на захарта.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ