![](/uploads/images/header-image-name-1920/3m3b_XG8n2.png)
![](/uploads/images/header-image-name-1366/jo920EvN88.png)
![](/uploads/images/header-image-name-1024/UdLkS3bSnr.png)
Сочна торта с аромат на кафе
Торти
Необходими продукти:
180 г брашно София Мел Кекс
150 г бяла захар
125 г кафява захар
60 г какао
10 г сода бикарбонат
щипка сол
2 яйца
140 мл айрян
75 мл слънчогледово олио
140 мл горещо кафе
Глазура
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
200 г течна сладкарска сметана
150 г пудра захар
100г течен шоколад/ по желание/
1 капсула течна ванилия
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете всички сухи съставки
2. В друга купа смесете всички мокри съставки като първо разбиете яйцата, прибавите олиото, айряна и накрая горещото кафе.
3. Прибавяте ги постепенно към сухите, като разбивате на ниска степен на миксера или с телена бъркалка.
4. След като сместа е готова я изсипвате в предварително подготвена форма с подвижни стени за един блат/ който след изпичане ще разрежете/ или в две еднакви, за да изпечете два блата.
5. Пече се в предварително загрята фурна на 180 ˚С градуса за 40-45 мин при един блат или за около 25 минути-ако сместа е разделена на две.
Проверявайте за готовност със суха клечка.
6. Готовият блат/ блатове/ се оставят да изстинат.
7. Правите любимата си глазура или предложеният вариант и сглобявате тортата.
Блатовете са сочни и не е необходимо сиропиране.
8. Глазура:
разбивате с малко пудра захар течната сметана. Прибавяте заквасената сметана , останалата захар, ванилията и маскарпонето като продължавате да рзбивате до получаването на хубав крем.
Ако слагате течен шоколад, може да намалите количеството на захарта.
![](/uploads/images/recipe/recipe-main-image/JS4WujM4BP.png)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)