Солен кекс с бекон и кашкавал
Други солени печива
Необходими продукти:
450 г брашно София Мел - Класик
4 яйца;
260 г заквасена сметана;
130 мл олио;
1 ч.л. сода бикарбонат;
130 г пушено филе или бекон
120 г кашкавал;
120 г обезкостени маслини;
170 г сирене;
5-6 чери доматчета;
чубрица;
розмарин;
сол на вкус;
Начин на приготвяне:
1. Беконът, чери доматите и маслините се нарязват. Натрошава се сиренето. В купа се разбиват яйцата. Содата се гаси в заквасената сметана и се изсипва в яйцата. Добавя се и олиото. Следват сиренето, маслините, нарязаните домати и беконът. Сместа се обърква добре. Постепенно се прибавя пресятото брашно, като бъркането с лъжица продължава до усвояването му.
2. Получава се гъста и лепкава смес. Посолява се на вкус (внимавайте да не пресолите, ако сиренето и маслините са солени). Слагат се подправки по избор. Аз сложих чубрица и розмарин.
3. Половината от добре разбърканата смес се разпределя равномерно на дъното на кексова форма, която е покрита с хартия за печене.
4. Отгоре се подрежда нарязаният на филийки кашкавал, а върху него - останалата смес.
5. Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, което отнема около 50 - 55 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване