Торта Черна гора
Торти

Необходими продукти:

Шоколадов блат:
2 чаши брашно за София Мел Кекс
2 чаши фина бяла захар
¾ ч. ч. натурално какао, пресято
½ ч. л. сол
½ ч. ч. растително масло
1 ч. ч. гъст айран на стайна температура
1 ч. ч. гореща вода
2 големи яйца
2 прахчета ванилия

Захарен сироп:
120 мл. вода
80 г захар
3 с. л. Амарето
1 пакет ванилова захар

За крема:
3 чаши сладка сметана за разбиване, студена
2 с. л. пудра захар
1 прахче ванилия

Декорация:
250 г хубав черен шоколад
200 г кандирани череши, отделете 10 от тях за декорация

Начин на приготвяне:

Приготвяне на шоколадовия блат:
1. Включете фурната да загрява на 180⁰С.
2. Пригответе 2 тави за печене с диаметър 24 сантиметра, като постелите на дъното им хартия за печене и ги намажете с мазнина.
3. Смесете всички сухи съставки, брашното, какаото, захарта, солта и ванилията. Разъркайте добре.
4. В друг съд, смесете всички мокри съставки, като започнете от яйцата, айрана, олиото и накрая бавно прибавете горещата вода. Разбъркайте много добре с кухненска тел. Прибавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте, докато получите гладко тесто.
5. Разпределете тестото в двете тави по равно и ги поставете в предварително загрятата фурна.
6. Печете за 45 минути. Можете да проверите дали блата е готов с дървена клечка, с която след като прободете блата, трябва да излезе чиста.
7. Оставете блатовете да поизстинат за 10 минути във формите, преди да ги извадите върху метални решетки, за да се охладят напълно.

Приготвяне на захарния сироп с Амарето:
1. Сложете захарта и водата в малък съд. Разбъркайте на среден огън, докато захарта се стопи. Варете сиропа за 1 минута и го махнете от огъня. След като леко се поохлади, прибавете ликьора Амарето и ванилията. Оставете го да се охлади напълно преди да го използвате.
2. За да приготвите крема, разбийте с електирически миксер добре изстудената сметаната, заедно с пудрата захар на лек и пухкав крем. Не прекалявайте с разбиването, за да остане крема лек и ефирен.

Шоколадова декорация:
1. Разтопете шоколада на водна пара или във микровълнова фурна.
2. С помощта на голяма шпатула, разнесете разтопения шоколад на тънък слой върху голям лист пергаментова хартия.
3. Хванете хартията от късата страна и навийте на руло. Поставете хартията в хладилника, докато шоколада стане твърд.
4. Когато се втвърди, развийте хартията и ще имате шоколадовите корички за декорация.

Сглобяване:
1. Срежете напълно изстиналите блатове наполовина. Така ще получите 4 блата. Поставете първия директно върху удобна чиния за сервиране. Напоете с четка блата със захарен сироп. Поставете около една чаша от разбитата сметана и отгоре поръсете с нарязаните череши. Притиснете ги внимателно в крема. Повторете същото и с останалите блатове.
2. Поставете тортата в хладилника за 2 часа.
3. Изстудената и добре стегнала торта, намажете със сметана от всички страни и заравнете.
4. Наредете шоколадовата украса отстрани. Отгоре направете розички от сметана и поставете по една черешка върху всяка.

 

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

12.11.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.