Торта Медовик
Торти
Необходими продукти:
650 г София мел екстра
2 яйца
200 г кристална захар
70 г масло
4 с.л. мед
2 ч.л. сода
800 г заквасена сметана
200 мл. течна сладкарска сметана
150 г пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В съд сложете яйцата, захарта, маслото и меда. Всичко това сложете на котлона на водна баня. Разбърквайте непрекъснато, докато захарта се разтопи, като водата не трябва да опира в дъното на съда.
2. Свалете сместа от огъня, добавете содата и интензивно разбърквайте. Получава се много гъста пяна, която шупва и увеличава обема си около 2 пъти.
3. Добавете брашното, предварително пресято до получаването на хомогенна смес, докато се получи меко и еластично тесто. Ако тестото лепне по пръстите, добавете още брашно, докато спре да лепне.
4. Разделете сместа на 8-9 равни части. При мен се получиха 9 кори с размер 22 см и 130 г/кора.
5. Набрашнете плота добре и с помощта на точилка разточете корите. Печете в предварително загрята фурна на 200 °С около 4-5 минути до зачервяване. Внимавайте, тъй като корите са тънки и изгарят много бързо.
6. След като извадите първата кора, докато е още топла, сложете тортен ринг и с помощта на нож изрежете кората по борда. Остатъците оставете настрана и смелете в блендера. Те ща ни нужни за покриване и облепване на тортата.
7. Кремът се приготвя много лесно – смесете с помощта на лъжица заквасената сметана и захарта в купа. Захарта ще се разтвори.
8. Разбийте сладкарската сметана на пухкав крем. Добавете лъжица по лъжица към заквасената сметана и с помощта на шпатула ги смесете до постигане на хомогенна смес. 9. Сглобяване на тортата – върху блата слагаме обилно количество от крема, добавяме пак блат, крем и т.н., докато свършат блатовете. Покриваме тортата от всички страни с крем. Украсяваме по избор. Тортата се прибира в хладилник за 4-6 часа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Деница Искърова от Бяла
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване