торта с какаов блат и сметана
Торти
Необходими продукти:
100 г брашно
90 г захар
4 яйца
2 с. л какао
1 с. л царевично нишесте
бакпулвер
половин ч. л сол
заквасена сметана 800 мл
пудра захар на вкус за сметаната
10 г желатин
стафиди, плодове
Начин на приготвяне:
1. Сухите съставки за блата - брашно, какао, царевично нишесте, бакпулвер се смесват.
2. Яйцата се разделят на белтък и жълтък. Жълтъците се разбиват с една трета от захарта, останалата захар се слага в белтъците заедно със солта. Те се разбиват на сняг.
3. Смесват се белтъците и жълтъците внимателно, а след това се добавя и сухата смес, също с внимателно бъркане.
4. Сместа за пандишпанов блат се пече в подходяща кръгла форма (около 20 см диаметър) върху хартия за печене, в предварително загрята на 180 градуса фурна за 17-18 минути.
5. Изважда се и се оставя да изтине. След това се разрязва на два отделни блата.
6. Желатина се накисва във вода, за да набъбне, а след това на водна баня се забрява леко до течно състояние. Сметаната (на стайна температура) се разбива със пудрата захар, след това се добавя желатина.
7. Оставя се в хладилник леко да стегне, като се разбърква от време на време.
8. Блата се напоява с подходяща течност (захарен сироп или компот).
9. Във форма за торта се поставя едната част на блата, залива се с половината сметана и се слагат стафиди или плодове според сезона и желанията. Слага се втория блат, останалата сметана и се слага в хладилник поне за 12 часа. След това се украсява по желание.
Добър Апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Румен Соколов от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване