Тортата на баба
Торти

Необходими продукти:

420 грама брашно София Мел Екстра
160 грама фина захар
щипка сол
250 грама масло, нарязано на парчета на стайна температура
2 яйчени жълтъка
2 супени лъжици студена вода
10 малки форми за тарт с диаметър 10 сантиметра

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:
Загрейте фурната на 190⁰С.
Смесете брашното захарта и солта в голяма купа. След това добавете парчетата масло и с върха на пръстите си притискате сместа, докато получите груби трохи. Добавете яйчните жълтъци и водата и разбъркайте отново, докато започне да се оформя тесто и всичко е добре смесено. Омесете няколко пъти върху работния плот. Разделете тестото на 10 части части. От всяка част, откъснете по-малко от половината тесто, което ще служи за капаче на пая.
Разточете по-голямата част от тестото и го поставете във формите, като го притиснете и оформите внимателно. Премахнете изишното тесто, което стърчи от формите. Надупчете тестото с вилица, за да не се повдигне при печенето. Поставете тестото във формите в предварително загрятата фурна и печете за 10-12 минути. Наблюдавайте ги докато се пекат, за да не се препекат.
След това време оставете леко запечените тартове да се охладят, докато приготвяте крема.

За крема:
320 грама пълномаслено мляко
160 грама прясна сметана
120 грама захар
120 грама яйчни жълтъци
30 грама царевично нишесте
настъргана кора от два лимона

Приготвяне:
Отделете 50 милилитра от студеното мляко.
Загрейте останалото мляко, сметаната и захарта в малка тенджера на среден огън. Смесете много добре яйчените жълтъци, лимоновата кора, 50 милилитра студено прясно мляко и нишестето. Добавете сместа към горещото мляко със сметаната и варете крема, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка. Веднага щом кремът се сгъсти го изсипете в плосък широк стъклен съд, като го покриете с найлоново стреч фолио плътно по повърхността. Поставете го в хладилника, докато се охлади напълно.
Напълнете леко изпечените и охладени тартове с крем. Отгоре поставете останалото тесто. Притиснете леко по краищата. Направете малки дупки с остър нож на няколко места по тестото.
Поставете тартовете в предварително загрятата фурна и печете на 190⁰С за 35-40 минути, докато тестото стане с кехлибарен цвят.
Сервирайте тартовете напълно охладени, поръсени с пудра захар и кедрови ядки.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.01.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.