


Тортата на баба
Торти
Необходими продукти:
420 грама брашно София Мел Екстра
160 грама фина захар
щипка сол
250 грама масло, нарязано на парчета на стайна температура
2 яйчени жълтъка
2 супени лъжици студена вода
10 малки форми за тарт с диаметър 10 сантиметра
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
Загрейте фурната на 190⁰С.
Смесете брашното захарта и солта в голяма купа. След това добавете парчетата масло и с върха на пръстите си притискате сместа, докато получите груби трохи. Добавете яйчните жълтъци и водата и разбъркайте отново, докато започне да се оформя тесто и всичко е добре смесено. Омесете няколко пъти върху работния плот. Разделете тестото на 10 части части. От всяка част, откъснете по-малко от половината тесто, което ще служи за капаче на пая.
Разточете по-голямата част от тестото и го поставете във формите, като го притиснете и оформите внимателно. Премахнете изишното тесто, което стърчи от формите. Надупчете тестото с вилица, за да не се повдигне при печенето. Поставете тестото във формите в предварително загрятата фурна и печете за 10-12 минути. Наблюдавайте ги докато се пекат, за да не се препекат.
След това време оставете леко запечените тартове да се охладят, докато приготвяте крема.
За крема:
320 грама пълномаслено мляко
160 грама прясна сметана
120 грама захар
120 грама яйчни жълтъци
30 грама царевично нишесте
настъргана кора от два лимона
Приготвяне:
Отделете 50 милилитра от студеното мляко.
Загрейте останалото мляко, сметаната и захарта в малка тенджера на среден огън. Смесете много добре яйчените жълтъци, лимоновата кора, 50 милилитра студено прясно мляко и нишестето. Добавете сместа към горещото мляко със сметаната и варете крема, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка. Веднага щом кремът се сгъсти го изсипете в плосък широк стъклен съд, като го покриете с найлоново стреч фолио плътно по повърхността. Поставете го в хладилника, докато се охлади напълно.
Напълнете леко изпечените и охладени тартове с крем. Отгоре поставете останалото тесто. Притиснете леко по краищата. Направете малки дупки с остър нож на няколко места по тестото.
Поставете тартовете в предварително загрятата фурна и печете на 190⁰С за 35-40 минути, докато тестото стане с кехлибарен цвят.
Сервирайте тартовете напълно охладени, поръсени с пудра захар и кедрови ядки.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
