През месец Февруари, заедно със София мел ще акустираме в съседна Турция, за да вкусим от техния вкусен бюрек с кайма (Kiymali Pogaca). Хрупкаво тесто с ароматна плънка от кайма и подправки. Децата ми помогнаха да ги направим и много се забавляваха. :) Поднесох ги с кисело мляко и бяха голям хит!
Турски бюрек с кайма (Kiymali Pogaca)
Дребни соленки и Други солени печива
Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно брашно София Мел Екстра (520 г)
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сол
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
За плънката:
250 г кайма
1 глава лук
1 голяма скилидка чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол
За намазване:
1 жълтък
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете каймата и подправките и разбъркайте. Накрая сложете и ситно нарязан магданоз.
Охладете каймата.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа пресейте брашното. Направете кладенче и добавете бакпулвер, сол, олио и кисело мляко.
Разбъркайте с лъжица и прехвърлете на набрашнен плот. Омесете меко тесто.
Откъснете топче с големината на орех и го сплескайте с ръце, така че да получите кръг. Сложете от плънката в средата и прехлупете.
Притиснете с малка виличка краищата, така че да се запечатат.
Сложете го в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с жълтък и поръсете със сусам. По същия начин оформете и останалите.
Печете на 180 градуса, докато добият златист загар и се изпекат отдолу и отгоре, около 34-35 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване