Усукан тутманик
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно екстра
1 пакетче суха мая
250 мл топло прясно мляко
2 с.л. олио
½ с.л. оцет
½ с.л. сол
500 г твърдо краве сирене
120 г разтопена мазнина за мазане (по равно масло и свинска мас)
Начин на приготвяне:
1. В купа поставете топлото прясно мляко и маята. Добавете захарта. Добавете и няколко лъжици от брашното. Разбъркайте. Оставете около 10-15 минути, за да се активира маята.
2. Добавете олиото. Добавете яйцата, като отделите един жълтък за намазване на тутманика преди печене. Добавете оцета и солта. Започнете да добавяте брашното.
3. След като тестото е почти готово, прехвърлете на масата или кухненския плот. Доомесете до получаване на меко тесто. В зависимост от продуктите е възможно да е необходимо да се добави още брашно.
4. Поставете в обратно в купата и покрийте с кърпа. Оставете на топло място да втаса за около 1 час, докато удвои обема си. Ако времето или кухнята ви е топла, може да отнеме по-малко време.
5. След като тестото е втасало, разделете го на 5 приблизително еднакви топки. Всяка топка разточете на правоъгълник с дебелина около 0,5 см.
6. Поръсете и намажете с разтопената мазнина и натрошеното сирене. След това взимате втората топка тесто, разточвате я и я слагате върху първата, която е вече поръсена със сиренето. Втората кора отново намазвате с мазнина и поръсвате със сирене. Така процедирате с всички топки. Последната само я намазвате с мазнина, без да ръсите със сирене.
7. Разрязвате корите на 5 приблизително еднакви ленти по дължина. Всяка лента усуквате и леко издърпвате, за да се изтъни. Навийте като баница и поставяте в тавата за печене, която предварително сте намазнили с олио.
8. Подредете така всички останали ленти.
9. Оставете тутманика да постои и повтаса още малко - за около 10-15 минути. Намажете с отделения жълтък, разбит с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.
10. Печете тутманика в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути.
11. След като го извадите и докато е още горещ, го намажете отгоре с краве масло.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Спаска Аргирова от Пловдив
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване