Тутманик по панагюрски
Други солени печива

Необходими продукти:

1 кг пресято брашно София Мел Класик
500 мл хладка вода
400 г сирене
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет

За заливка:
200 г олио
200 г масло
200 г мас

Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто, от което се оформят около 20 топчета, големи колкото тенис топки. Намазват се със смес от олио и разтопени масло и мас, след което се покриват с кърпа и се оставят да „починат” за около 15 минути.
Взима се първото топче, потапя се в сместа и започва да се тегли с ръце във всички краища. Трябва да се получи тънка като вестник кора. Разстила се и се поръсва с натрошено сирене и мазнина. Краищата се изтеглят навътре към центъра и се завиват един в друг, така че да се оформи вързопче, а подгънатото трябва да стои отдолу. По същия начин се разстила и следващото топче, като се поръсва със сирене и мазнина. И сега започва специфичното завиване на тутманика. Оформеното вече вързопче се поставя в центъра на кората и чак тогава тя се подгъва. Така всяко следващо топче се налага едно в друго, за да се образува „шкембе”. То се поставя в намазнена тава и започва леко да се издърпва, за да запълни целия съд. По средата на тестото се прави малка дупка, която помага за по-лесното издърпване. Накрая се залива с останалата мазнина и леко се дупчи с вилица. Пече се на 180 градуса до златиста коричка. След като е готов се покрива с кърпа.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

28.09.2020

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.