Тутманик по панагюрски
Други солени печива
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно София Мел Класик
500 мл хладка вода
400 г сирене
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
За заливка:
200 г олио
200 г масло
200 г мас
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто, от което се оформят около 20 топчета, големи колкото тенис топки. Намазват се със смес от олио и разтопени масло и мас, след което се покриват с кърпа и се оставят да „починат” за около 15 минути.
Взима се първото топче, потапя се в сместа и започва да се тегли с ръце във всички краища. Трябва да се получи тънка като вестник кора. Разстила се и се поръсва с натрошено сирене и мазнина. Краищата се изтеглят навътре към центъра и се завиват един в друг, така че да се оформи вързопче, а подгънатото трябва да стои отдолу. По същия начин се разстила и следващото топче, като се поръсва със сирене и мазнина. И сега започва специфичното завиване на тутманика. Оформеното вече вързопче се поставя в центъра на кората и чак тогава тя се подгъва. Така всяко следващо топче се налага едно в друго, за да се образува „шкембе”. То се поставя в намазнена тава и започва леко да се издърпва, за да запълни целия съд. По средата на тестото се прави малка дупка, която помага за по-лесното издърпване. Накрая се залива с останалата мазнина и леко се дупчи с вилица. Пече се на 180 градуса до златиста коричка. След като е готов се покрива с кърпа.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване