Великденски козунак


Кексове и мъфини и Други сладки печива

Необходими продукти:

14гр. суха мая
200гр. захар
200мл. прясно мляко
100гр. кисело мляко
1,100кг. Брашно София Мел за "Козунак"
подсладител 1ч.л. = на около 100гр. захар
100гр. меко масло
30мл. олио
5 яйцаэ ром/коняк/ванилия
кората на 1 портокал и 1 лимон
1 яйце + 1с.л. прясно мляко
захар за поръсване
30гр. масло за усукване на фитилите
Плънка по избор

Начин на приготвяне:

За козунак на конци си вземете брашно София Мел за „Козунак. Пресейте брашното с едра щипка сол. Добавете маята в него и разбъркайте добре. В друга купа счупете 5 яйца и добавете захарта, ванилията, киселото мляко, ром, кората на лимон, кората на портокал, олиото, прясното мляко и течения подсладител. Разбъркайте сместа докато се разтвори захарта. Направете кладенче в брашното и изсипете течните съставки. Бъркайте с дървена лъжица, докато се събере тестото. Месете на плота около 5 мин., като добавите още около 100гр. брашно или докато спре да лепне. Добавете маслото на два пъти като го месите и прегъвате, докато напълно се усвои.
Сложете го в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса докато удвои и утрои от обема си.
Втасалото тесто размесете леко и разделете на две. Едната топка разделете на и всяка топка разточете на фитил, поставете плънка, завийте фитила и го усочете с разтопено масло. Поставете фитилите върху хартия за печене и сплетете кръгъл козунак.

За другият козунак, втората част на тестото разточете на правоъгълник, поръсете с плънка по избор и навийте на руло. Разрежете тестото по средата, като не започвате съвсем от началото му, обърнете страните му и ги усочете. Поставете козунаците в тави за печене, покрийте и оставете да втасат докато удвоят обемите си. Намажете ги с разбито яйце с с.л. мляко и поръсете с мокра захар. Печете на 180 гр. на включен горен и долен реотан около 40/50мин.или до готовност. При нужда покрийте с алуминиево фолио.

 

 

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

04.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.