Великденски козунак
Кексове и мъфини и Други сладки печива
Необходими продукти:
14гр. суха мая
200гр. захар
200мл. прясно мляко
100гр. кисело мляко
1,100кг. Брашно София Мел за "Козунак"
подсладител 1ч.л. = на около 100гр. захар
100гр. меко масло
30мл. олио
5 яйцаэ ром/коняк/ванилия
кората на 1 портокал и 1 лимон
1 яйце + 1с.л. прясно мляко
захар за поръсване
30гр. масло за усукване на фитилите
Плънка по избор
Начин на приготвяне:
За козунак на конци си вземете брашно София Мел за „Козунак. Пресейте брашното с едра щипка сол. Добавете маята в него и разбъркайте добре. В друга купа счупете 5 яйца и добавете захарта, ванилията, киселото мляко, ром, кората на лимон, кората на портокал, олиото, прясното мляко и течения подсладител. Разбъркайте сместа докато се разтвори захарта. Направете кладенче в брашното и изсипете течните съставки. Бъркайте с дървена лъжица, докато се събере тестото. Месете на плота около 5 мин., като добавите още около 100гр. брашно или докато спре да лепне. Добавете маслото на два пъти като го месите и прегъвате, докато напълно се усвои.
Сложете го в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса докато удвои и утрои от обема си.
Втасалото тесто размесете леко и разделете на две. Едната топка разделете на и всяка топка разточете на фитил, поставете плънка, завийте фитила и го усочете с разтопено масло. Поставете фитилите върху хартия за печене и сплетете кръгъл козунак.
За другият козунак, втората част на тестото разточете на правоъгълник, поръсете с плънка по избор и навийте на руло. Разрежете тестото по средата, като не започвате съвсем от началото му, обърнете страните му и ги усочете. Поставете козунаците в тави за печене, покрийте и оставете да втасат докато удвоят обемите си. Намажете ги с разбито яйце с с.л. мляко и поръсете с мокра захар. Печете на 180 гр. на включен горен и долен реотан около 40/50мин.или до готовност. При нужда покрийте с алуминиево фолио.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване