Великденски козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
Козунак
6 яйца /2-та белтъка от тях за намазване/
300 г захар
400 мл прясно мляко
160 г масло+мас
2 течни ванилии
настъргана кора на 2 лимона
1 кубче прясна мая /42гр/
2 с.л.захар
1 ч.л.сол
1.200 кг брашно
1 кутия локум
1 пакет стафиди
Начин на приготвяне:
1. Пресявате брашното в по-голям съд и правите кладенче. Разбивате яйцата със захарта, добавяте 1/2 от млякото/ леко затоплено/, ванилиите и корите от лимона.
2. Другата половина от млякото затопляте и в нея активирате маята със 2-те с.л.захар и 1 ч.л.сол. Като шупне я добавяте към сместа с яйцата и постепенно сипвате към брашното, като бъркате с шпатула.
3. Когато тестото вече не може да се бърка с нея, започвате с ръце докато стане меко, но не лепнещо.
4. Оставяте да втаса. Омесвате пак като добавяте мазнината и пак оставяте за повторно втасване. След това разделяте на 4 и оформяте както желаете козунаците. След третото втасване вече във формите мажете с жълтък и поръсвате със захар.
5. Печете на 180-200° до приятен златист цвят на средното ниво на печката.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ирена Бакалова от Симеоновград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване