Великденски козунак


Други сладки печива

Необходими продукти:

Козунак
6 яйца /2-та белтъка от тях за намазване/
300 г захар
400 мл прясно мляко
160 г масло+мас
2 течни ванилии
настъргана кора на 2 лимона
1 кубче прясна мая /42гр/
2 с.л.захар
1 ч.л.сол
1.200 кг брашно
1 кутия локум
1 пакет стафиди

Начин на приготвяне:

1. Пресявате брашното в по-голям съд и правите кладенче. Разбивате яйцата със захарта, добавяте 1/2 от млякото/ леко затоплено/, ванилиите и корите от лимона.

2. Другата половина от млякото затопляте и в нея активирате маята със 2-те с.л.захар и 1 ч.л.сол. Като шупне я добавяте към сместа с яйцата и постепенно сипвате към брашното, като бъркате с шпатула.

3. Когато тестото вече не може да се бърка с нея, започвате с ръце докато стане меко, но не лепнещо.

4. Оставяте да втаса. Омесвате пак като добавяте мазнината и пак оставяте за повторно втасване. След това разделяте на 4 и оформяте както желаете козунаците. След третото втасване вече във формите мажете с жълтък и поръсвате със захар.

5. Печете на 180-200° до приятен златист цвят на средното ниво на печката.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Ирена Бакалова от Симеоновград

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

20.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.