Вити банички с мая и сирене
Баници и Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Екстра
250 мл топла вода
20 г жива мая
50 мл олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
За плънката:
250 г сирене
100 г масло - 2/3 от него трябва да е разтопено
2 яйца
1 жълтък за намазване по желание
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря заедно със захарта в топлата вода. Изчаква се 5-6 минути, за д може маята да се активира.
2. Сместват се всички продукти в купа и се премесва веднъж.
3. Остава се да втаса и се разделя на 5-6 части, според желаната големина на баницата.
4. Всяка една част се разточва с точилка на много тънка правоъгълна кора.
5. Сиренето се натрошава и смесва с 2 бр. яйца.
6. Всяка така разточена кора се намазва с разтопено масло, наръсва се равномерно със сместа от сирене и яйца.
7. Навива се на руло и после се завива с кърпа в тавичка.
8. Така оформените вити банички се оставят да втасат (починат) за около половин час.
9. Отгоре се разпределя останалото масло на малки бучки.
10. Баничките се поставят в незагрята фурна и се пекат на 170 градуса до зачервяване.
11. По желание преди да се вкарат във фурната, може да се намажат отгоре с разбит жълтък.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване