Вити банички с мая и сирене


Баници и Други солени печива

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Екстра
250 мл топла вода
20 г жива мая
50 мл олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол

За плънката:
250 г сирене
100 г масло - 2/3 от него трябва да е разтопено
2 яйца
1 жълтък за намазване по желание

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря заедно със захарта в топлата вода. Изчаква се 5-6 минути, за д може маята да се активира.
2. Сместват се всички продукти в купа и се премесва веднъж.
3. Остава се да втаса и се разделя на 5-6 части, според желаната големина на баницата.
4. Всяка една част се разточва с точилка на много тънка правоъгълна кора.
5. Сиренето се натрошава и смесва с 2 бр. яйца.
6. Всяка така разточена кора се намазва с разтопено масло, наръсва се равномерно със сместа от сирене и яйца.
7. Навива се на руло и после се завива с кърпа в тавичка.
8. Така оформените вити банички се оставят да втасат (починат) за около половин час.
9. Отгоре се разпределя останалото масло на малки бучки.
10. Баничките се поставят в незагрята фурна и се пекат на 170 градуса до зачервяване.
11. По желание преди да се вкарат във фурната, може да се намажат отгоре с разбит жълтък.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

26.06.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.