Вити банички със сирене
Баници
Необходими продукти:
420 г София Мел Екстра
200 мл Прясно мляко
30 г Каймак от прясно мляко или краве масло
10 мл Слънчогледово олио
1 ч.л. Сол
1 с.л. Захар
10 г Прясна мая
200 г Сирене
30 г Краве масло за намазване на баничките
1 брой Яйце за намазване на баничките
2 с.л. Семена за поръсване на баничките (сусам, черен кимион)
Начин на приготвяне:
1. Маята се натрошава в леко затопленото прясно мляко, добавя се захарта и 2-3 с.л. от брашното и се разбърква сместа.
2. Оставя се да втаса на топло, за около 30 минути. Останалото брашно се пресява в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, мазнината, солта и се замесва меко тесто.
3. Тестото се поставя в купата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато увеличи обема си. Втасалото тесто се разделя на 6 части.
4. Всяка една се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено краве масло, поръсва се със сирене, навива се на руло, а след това на охлюв и се поставя в тава покрита с хартия за печене.
5. Баничките се оставят да втасат за около 30 минути, след това се намазват с разбито яйце, поръсват се със семена и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за около 20 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване