Вкусен домашен козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
около 500-600 г брашно София Мел за козунак
150 мл хладко прясно мляко
7 г суха мая
130 г захар плюс 1 сл подладител
3 яйца
щипка сол
40 мл олио плюс 60 г разтопено масло
1 ванилия
1/2 есенция ром
по желание настъргана кора от лимон
продукти за поръсване захар и 1 жълтък
Начин на приготвяне:
1. Смесваме млякото с маята с 2-3 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното, разбъркваме и оставаме да шупне. Към готовата мая добавяме всички останали продукти без мазнината. Замесваме меко тесто. Започваме да месим като постепенно добавяме мазнината. Месенето трябва да е продължително и интензивно.
2. Оставяме тестото в намаслена дълбока купа, покрита с кърпа за около 90 мин.на топло да втаса. Когато е готово го размесваме и пак го връщаме в купата да втаса още веднъж. Вече като е втасало два пъти, леко го размесваме и разделяме на 3 еднакви топки, от който оформяме 3 фитила. С тях правим плитка и завиваме на охлюв и оформяме козунака.
3. Слагаме го в тавичка с хартия за печене. Намазваме с жълтъка и поръсваме със захар.
4. Осавяме го пак да втаса, когато е готов го печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
лилия войнова от Дупница

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
