Вкусен домашен козунак


Други сладки печива

Необходими продукти:

около 500-600 г брашно София Мел за козунак
150 мл хладко прясно мляко
7 г суха мая
130 г захар плюс 1 сл подладител
3 яйца
щипка сол
40 мл олио плюс 60 г разтопено масло
1 ванилия
1/2 есенция ром
по желание настъргана кора от лимон
продукти за поръсване захар и 1 жълтък

Начин на приготвяне:

1. Смесваме млякото с маята с 2-3 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното, разбъркваме и оставаме да шупне. Към готовата мая добавяме всички останали продукти без мазнината. Замесваме меко тесто. Започваме да месим като постепенно добавяме мазнината. Месенето трябва да е продължително и интензивно.

2. Оставяме тестото в намаслена дълбока купа, покрита с кърпа за около 90 мин.на топло да втаса. Когато е готово го размесваме и пак го връщаме в купата да втаса още веднъж. Вече като е втасало два пъти, леко го размесваме и разделяме на 3 еднакви топки, от който оформяме 3 фитила. С тях правим плитка и завиваме на охлюв и оформяме козунака.

3. Слагаме го в тавичка с хартия за печене. Намазваме с жълтъка и поръсваме със захар.

4. Осавяме го пак да втаса, когато е готов го печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

лилия войнова от Дупница

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

16.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.