Вкусен и пухкав козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел за Козунак
200 г захар
200 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
100 г меко масло
30 мл олио
1 ч.л. Подсладител
5 яйца
14 г суха мая
есенция ром/ванилия
кора от един лимон
кора от един портокал
Начин на приготвяне:
1. Всички продукти следва да бъдат със стайна температура!
2. Пресяваме брашното с една щипка сол в една купа, прибавяме 14 г суха мая и разбъркваме сухите съставки. След това в друга купа си чупим яйцата, добавяме киселото мляко ,прясното мляко (като малко сме го затоплили в микровълнова за 20 секунди), олиото, захарта, подсладителя, есенцията (няколко капки) и настъргваме кора от един лимон и един портокал.
3. Разбъркваме хубаво съставките, правим кладенче в брашното с маята и добавяме там като бъркаме с дървена лъжица докато не стане сместа за месене с ръце.
4. След като започнем да месим с ръце добавям мекото масло и меся докато не се усвои ( започва да лепне много неприятно, но това е нормално-не се отказвайте да си месите тестото).Оставяме в найлонова торбичка да втаса за около 40 мин. и след това си го оформяме и слагаме плънка по избор. Моят любим е с шоколад :)
5. Оставяме за малко да втасне и с плънката и като се надуе измазваме отгоре с едно разбито яйце + 1 с.л прясно мляко, наръсвам с мокри ръце захар отгоре, за да не загори захарта и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Мария Иванова от Град Разград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване