Вкусен и пухкав козунак


Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел за Козунак
200 г захар
200 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
100 г меко масло
30 мл олио
1 ч.л. Подсладител
5 яйца
14 г суха мая
есенция ром/ванилия
кора от един лимон
кора от един портокал

Начин на приготвяне:

1. Всички продукти следва да бъдат със стайна температура!

2. Пресяваме брашното с една щипка сол в една купа, прибавяме 14 г суха мая и разбъркваме сухите съставки. След това в друга купа си чупим яйцата, добавяме киселото мляко ,прясното мляко (като малко сме го затоплили в микровълнова за 20 секунди), олиото, захарта, подсладителя, есенцията (няколко капки) и настъргваме кора от един лимон и един портокал.

3. Разбъркваме хубаво съставките, правим кладенче в брашното с маята и добавяме там като бъркаме с дървена лъжица докато не стане сместа за месене с ръце.

4. След като започнем да месим с ръце добавям мекото масло и меся докато не се усвои ( започва да лепне много неприятно, но това е нормално-не се отказвайте да си месите тестото).Оставяме в найлонова торбичка да втаса за около 40 мин. и след това си го оформяме и слагаме плънка по избор. Моят любим е с шоколад :)

5. Оставяме за малко да втасне и с плънката и като се надуе измазваме отгоре с едно разбито яйце + 1 с.л прясно мляко, наръсвам с мокри ръце захар отгоре, за да не загори захарта и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Мария Иванова от Град Разград

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

11.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.