Въздушен млечен хляб по метода тангзонг


Хлябове

Необходими продукти:

400 г София Мел Екстра
1 яйце
100 г кисело мляко
120 г тангзонг
10 г прясна мая
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
10 мл зехтин за намазване на хляба
30 г за тангзонг брашно София Мел
100 мл за тангзонг вода

Начин на приготвяне:

1. Първо направете тангзонг по следния начин. Смесете 30 г брашно със 100 мл студена вода и разбъркайте сместа, да няма бучици.

2. Сложете на котлона сместа на много слаб огън и бъркайте, докато бъркалката не започне да оставя следи в сместа. Ако имате термометър, ползвайте него и бъркайте, докато достигне Т 65 градуса.

3. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади за 10-15 минути.

За тестото:

4. Към охладения тангзонг се добавя първо киселото мляко и се разбърква. Добавят се яйцето, зехтина, солта, захарта и отгоре се натрошава маята. Сместа се разбърква хубаво и на порции се добавя брашно и се замесва меко тесто.

5. В зависимост плътността на брашното, гъстотата на млякото и големината на яйцето, може да е нужно да добавите малко повече количество брашно (+ 1-2 с.л.). Добавяйте на порции и месете. Трябва да се получи хубава топка тесто, която да не лепне.

6. Тестото се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втасва един час. Готовото тесто се разделя на 2 равни части и върху поръсен плот с брашно се оформя на 2 продълговати хляба. Поставят се в тава покрита с хартия за печене на разстояние един от друг.

7. Правят се по няколко прореза отгоре и се оставят да втасат за около половин час на топло.

8. След като втаса се намазва със зехтин.

9. Хлябът се слага в студена фурна на средна скара, включва се функция долно нагряване с вентилатор на 180 градуса и се пече 25-30 минути.

10. Може да се изпече на 180 градуса с горно и долно нагряване, като се поставя едно ниво над долното във фурната, отново за 25-30 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Дарина Николова от село Тюленово

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

14.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.