Въздушен млечен хляб по метода тангзонг
Хлябове
Необходими продукти:
400 г София Мел Екстра
1 яйце
100 г кисело мляко
120 г тангзонг
10 г прясна мая
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
10 мл зехтин за намазване на хляба
30 г за тангзонг брашно София Мел
100 мл за тангзонг вода
Начин на приготвяне:
1. Първо направете тангзонг по следния начин. Смесете 30 г брашно със 100 мл студена вода и разбъркайте сместа, да няма бучици.
2. Сложете на котлона сместа на много слаб огън и бъркайте, докато бъркалката не започне да оставя следи в сместа. Ако имате термометър, ползвайте него и бъркайте, докато достигне Т 65 градуса.
3. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади за 10-15 минути.
За тестото:
4. Към охладения тангзонг се добавя първо киселото мляко и се разбърква. Добавят се яйцето, зехтина, солта, захарта и отгоре се натрошава маята. Сместа се разбърква хубаво и на порции се добавя брашно и се замесва меко тесто.
5. В зависимост плътността на брашното, гъстотата на млякото и големината на яйцето, може да е нужно да добавите малко повече количество брашно (+ 1-2 с.л.). Добавяйте на порции и месете. Трябва да се получи хубава топка тесто, която да не лепне.
6. Тестото се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втасва един час. Готовото тесто се разделя на 2 равни части и върху поръсен плот с брашно се оформя на 2 продълговати хляба. Поставят се в тава покрита с хартия за печене на разстояние един от друг.
7. Правят се по няколко прореза отгоре и се оставят да втасат за около половин час на топло.
8. След като втаса се намазва със зехтин.
9. Хлябът се слага в студена фурна на средна скара, включва се функция долно нагряване с вентилатор на 180 градуса и се пече 25-30 минути.
10. Може да се изпече на 180 градуса с горно и долно нагряване, като се поставя едно ниво над долното във фурната, отново за 25-30 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване