Фунийки с домашен варен крем
Дребни сладки

Необходими продукти:

За тестото:
2 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 ч.ч. брашно София Мел Пълнозърнесто
1 яйце
щипка сол
½ ч.л. сода за хляб
175 г масло, със стайна температура
⅓+2 с.л. чаша захар
½ ч.ч. прясно мляко, със стайна температура
1 с.л. разтопено масло за намазване на формичките
1 яйчен белтък за намазване преди печене
3 с.л. едро смлени белени бадеми за поръсване

За крема:
2 яйчни жълтъка
2 яйца
650 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар
65 г брашно София Мел Класик
семената от 1 ванилова шушулка
100 г меко масло

Начин на приготвяне:

Приготвяне на крема:
Препоръчвам да започнете с крема, тъй като трябва да се охлади, преди да го използвате. В дълбока касерола изсипете млякото, половината захар и семената от ваниловата шушулка и ги загрейте на среден огън. В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте жълтъците и останалата захар до светъл пухкав крем. Добавете брашното и разбъркайте много добре. Добавете 1 чаша от горещото мляко и внимателно разбъркайте. Постепенно добавете сместа към останалото горещо мляко, като непрекъснато разбърквате с телена бъркалка, докато крема се сгъсти (за около 5 минути). Махнете крема от огъня и постелете плътно по повърхността му найлоново, стреч фолио, за да не хваща коричка. Оставете го да се охлади напълно на стайна температура.
Когато крема е охладен, разбийте го добре и прибавете към него маслото, което трябва да е със същата температура. Смесете добре и приберете крема в хладилника.
Аз приготвям крема от предишния ден, за да съм сигурна, че е стегнал добре и няма да тече при пълненето на фунийките.

Приготвяне на тестото:
Поставете върху две големи тави хартия за печене и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Пуснете фурната да загрява на 180⁰С.
В купа разбийте яйцето със захар, след това добавете млякото и мекото масло. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и смесете с течните съставки. Омесете тестото, докато е гладко и еднородно. Разделете тестото на 3 равни части. С помощта на точилка, разточете тестото на кора с дебелина 5 милиметра. Дължината трябва да е приблизително 30 сантиметра. С помощта на нож за пица, нарежете дълги ленти широки около 1 сантиметър. Навийте всяка лента върху метални форми приготвени за целта и ги поставете върху предварително приготвените тави за печене. Намажете повърхността на всяка фунийка с разбит белтък и поръсете с едро смелените бадемови ядки.
Поставете тавата с фунийките в предварително загрятата фурна и печете 15-20 минути, докато фунийките леко порозовеят.
Изпечените фунийки поставете върху метални решетки, за да се охладят напълно преди да ги напълните с крем.
Поставете крема в сладкарски пош и напълнете всички фунийки с него.
Най-вкусни са на следващия ден. Затова ги увийте добре в найлон и ги оставете да престоят на хладно за 12-14 часа.
Преди да сервирате вкусните фунийки, можете да ги украсите с млени бадемови ядки или с бита сметана и пудра захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.03.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.