


Фунийки с домашен варен крем
Дребни сладки
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 ч.ч. брашно София Мел Пълнозърнесто
1 яйце
щипка сол
½ ч.л. сода за хляб
175 г масло, със стайна температура
⅓+2 с.л. чаша захар
½ ч.ч. прясно мляко, със стайна температура
1 с.л. разтопено масло за намазване на формичките
1 яйчен белтък за намазване преди печене
3 с.л. едро смлени белени бадеми за поръсване
За крема:
2 яйчни жълтъка
2 яйца
650 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар
65 г брашно София Мел Класик
семената от 1 ванилова шушулка
100 г меко масло
Начин на приготвяне:
Приготвяне на крема:
Препоръчвам да започнете с крема, тъй като трябва да се охлади, преди да го използвате. В дълбока касерола изсипете млякото, половината захар и семената от ваниловата шушулка и ги загрейте на среден огън. В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте жълтъците и останалата захар до светъл пухкав крем. Добавете брашното и разбъркайте много добре. Добавете 1 чаша от горещото мляко и внимателно разбъркайте. Постепенно добавете сместа към останалото горещо мляко, като непрекъснато разбърквате с телена бъркалка, докато крема се сгъсти (за около 5 минути). Махнете крема от огъня и постелете плътно по повърхността му найлоново, стреч фолио, за да не хваща коричка. Оставете го да се охлади напълно на стайна температура.
Когато крема е охладен, разбийте го добре и прибавете към него маслото, което трябва да е със същата температура. Смесете добре и приберете крема в хладилника.
Аз приготвям крема от предишния ден, за да съм сигурна, че е стегнал добре и няма да тече при пълненето на фунийките.
Приготвяне на тестото:
Поставете върху две големи тави хартия за печене и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Пуснете фурната да загрява на 180⁰С.
В купа разбийте яйцето със захар, след това добавете млякото и мекото масло. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и смесете с течните съставки. Омесете тестото, докато е гладко и еднородно. Разделете тестото на 3 равни части. С помощта на точилка, разточете тестото на кора с дебелина 5 милиметра. Дължината трябва да е приблизително 30 сантиметра. С помощта на нож за пица, нарежете дълги ленти широки около 1 сантиметър. Навийте всяка лента върху метални форми приготвени за целта и ги поставете върху предварително приготвените тави за печене. Намажете повърхността на всяка фунийка с разбит белтък и поръсете с едро смелените бадемови ядки.
Поставете тавата с фунийките в предварително загрятата фурна и печете 15-20 минути, докато фунийките леко порозовеят.
Изпечените фунийки поставете върху метални решетки, за да се охладят напълно преди да ги напълните с крем.
Поставете крема в сладкарски пош и напълнете всички фунийки с него.
Най-вкусни са на следващия ден. Затова ги увийте добре в найлон и ги оставете да престоят на хладно за 12-14 часа.
Преди да сервирате вкусните фунийки, можете да ги украсите с млени бадемови ядки или с бита сметана и пудра захар.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
