Сладки Спирали


Дребни сладки

Необходими продукти:

За светлото тесто:
200 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
100 г студено масло, нарязано на малки парченца
60 г пудра захар
семената от ¼ ванилова шушулка
1 щипка сол
1 яйце
1 жълтък

За тъмното тесто:
100 г студено масло
70 г пудра захар
семената от ¼ ванилова шушулка
1 щипка сол
1 яйце
1 жълтък
2 супени лъжици какао (около 10 грама)
1 супена лъжици еспресо на прах
2 супени лъжици кафеен ликьор или уиски
200 г бяло брашно София Мел

1 яйчен белтък за намазване

Начин на приготвяне:

С помощта на вилица, смесете маслото, пудрата захар, семената от ванилията и солта, докато получите едри трохи. Прибавете яйцето и жълтъка и разбъркайте добре, докато се смесят равномерно с останалите продукти. Добавете брашното и омесете, докато получите гладко тесто. Не трябва да бъде твърде крехко, ако усетите, че е такова, добавете една чаена лъжичка прясно мляко.

За тъмното тесто, постъпете по същия начин, като към брашното прибавите какаото и кафето, а към течните продукти кафеения ликьор.
И бялото и тъмното тесто, завийте в найлоново стреч фолио и оформете плоски дискове, които лесно ще разточите по-късно на правоъгълни кори. Поставете ги в хладилника за 2 часа.
След това време, разточете двата вида тесто на правоъгълници с дебелина ½ сантиметър. Намажете тъмното тесто с разбит белтък и поставете върху него светлото тесто. Завийте на стегнато руло, а рулото в найлоново стреч фолио. Така оформено тестото, поставете в хладилника за 2 часа.
Пригответе две големи тави и ги застелете с хартия за печене.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.

Охладеното тесто нарежете на филийки с дебелина 1 сантиметър и ги подредете в тавите за печене на разстояние една от друга.
Печете за 12-15 минути всяка тава. Внимавайте да не покафенеят, трябва светлият слой от тестото да няма кафеникъв цвят, а да остане бял.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

01.02.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.