Сладки Спирали
Дребни сладки
Необходими продукти:
За светлото тесто:
200 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
100 г студено масло, нарязано на малки парченца
60 г пудра захар
семената от ¼ ванилова шушулка
1 щипка сол
1 яйце
1 жълтък
За тъмното тесто:
100 г студено масло
70 г пудра захар
семената от ¼ ванилова шушулка
1 щипка сол
1 яйце
1 жълтък
2 супени лъжици какао (около 10 грама)
1 супена лъжици еспресо на прах
2 супени лъжици кафеен ликьор или уиски
200 г бяло брашно София Мел
1 яйчен белтък за намазване
Начин на приготвяне:
С помощта на вилица, смесете маслото, пудрата захар, семената от ванилията и солта, докато получите едри трохи. Прибавете яйцето и жълтъка и разбъркайте добре, докато се смесят равномерно с останалите продукти. Добавете брашното и омесете, докато получите гладко тесто. Не трябва да бъде твърде крехко, ако усетите, че е такова, добавете една чаена лъжичка прясно мляко.
За тъмното тесто, постъпете по същия начин, като към брашното прибавите какаото и кафето, а към течните продукти кафеения ликьор.
И бялото и тъмното тесто, завийте в найлоново стреч фолио и оформете плоски дискове, които лесно ще разточите по-късно на правоъгълни кори. Поставете ги в хладилника за 2 часа.
След това време, разточете двата вида тесто на правоъгълници с дебелина ½ сантиметър. Намажете тъмното тесто с разбит белтък и поставете върху него светлото тесто. Завийте на стегнато руло, а рулото в найлоново стреч фолио. Така оформено тестото, поставете в хладилника за 2 часа.
Пригответе две големи тави и ги застелете с хартия за печене.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Охладеното тесто нарежете на филийки с дебелина 1 сантиметър и ги подредете в тавите за печене на разстояние една от друга.
Печете за 12-15 минути всяка тава. Внимавайте да не покафенеят, трябва светлият слой от тестото да няма кафеникъв цвят, а да остане бял.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване