Баница с праз лук от дърпани кори
Баници
Необходими продукти:
700 грама брашно София Мел Баница
400 грама хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
5 супени лъжици олио
6 стръка праз лук
2 големи глави червен лук
400 грама сирене
Сол и черен пипер на вкус
100 милилитра олио за задушаване на зеленчуците и корите
Начин на приготвяне:
600 грама от брашното поставете в голяма купа и разбъркайте в него солта.
По средата оформете кладенче, в което прибавете олиото и малко, по малко изсипвайте от водата, в която сте разбъркали захарта. Омесете тесто, като добавите останалото брашно и още, ако е необходимо, докато получите меко тесто.
Разделете тестото на 8-9 равни части и с помощта на още малко брашно омесете добре топчетата.
Намажете работния плот със слънчогледово олио, както и питките от всички страни. Покрийте ги с найлон и ги оставете да почиват за 30-40 минути. Колкото повече почива тестото, толкова по-добре ще се дърпа при приготвянето на корите. През това време задушете почистения и нарязан праз лук и кромидия лук, в няколко лъжици слънчогледово олио. Когато лукът омекне и стане крехък е готов. Оставете го изстине преди да го ползвате.
Когато тестото е готово, започнете да дърпате корите, като преди това намажете с мазнина ръцете си и работния плот. Когато кората е изтънена, така че да прозира през нея, поставете три супени лъжици от задушения лук и 2 лъжици натрошено сирене. Завийте внимателно кората на руло и я поставете в подходяща тавичка за печене, намазана с мазнина.
Готовата баница печете на 180°С в предварително загрята фурна за 35-40 минути.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване