Баница с праз лук от дърпани кори
Баница

Необходими продукти:

700 грама брашно София Мел Баница
400 грама хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
5 супени лъжици олио
6 стръка праз лук
2 големи глави червен лук
400 грама сирене
Сол и черен пипер на вкус
100 милилитра олио за задушаване на зеленчуците и корите

Начин на приготвяне:

600 грама от брашното поставете в голяма купа и разбъркайте в него солта.
По средата оформете кладенче, в което прибавете олиото и малко, по малко изсипвайте от водата, в която сте разбъркали захарта. Омесете тесто, като добавите останалото брашно и още, ако е необходимо, докато получите меко тесто.
Разделете тестото на 8-9 равни части и с помощта на още малко брашно омесете добре топчетата.
Намажете работния плот със слънчогледово олио, както и питките от всички страни. Покрийте ги с найлон и ги оставете да почиват за 30-40 минути. Колкото повече почива тестото, толкова по-добре ще се дърпа при приготвянето на корите. През това време задушете почистения и нарязан праз лук и кромидия лук, в няколко лъжици слънчогледово олио. Когато лукът омекне и стане крехък е готов. Оставете го изстине преди да го ползвате.
Когато тестото е готово, започнете да дърпате корите, като преди това намажете с мазнина ръцете си и работния плот. Когато кората е изтънена, така че да прозира през нея, поставете три супени лъжици от задушения лук и 2 лъжици натрошено сирене. Завийте внимателно кората на руло и я поставете в подходяща тавичка за печене, намазана с мазнина.
Готовата баница печете на 180°С в предварително загрята фурна за 35-40 минути.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.10.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.