За тестото:
Около 500 г брашно София Мел Баница
300 мл. топла вода
1 чаена лъжичка оцет
2 чаени лъжички олио
1 и ½ чаени лъжички сол
50 г натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
За плънката:
400 г сирене
4 яйца
¼ ч.л. сода бикарбонат
Сол, ако сиренето не е достатъчно солено.
Мазнина за намазване на тигана, в която ще печете и още за корите.
От изброените съставки за тестото, омесете меко, еластично, нелепнещо тесто. Оформете топчета от по 150 грама всяко. Подредете ги в тавичка поръсена с брашно и ги покрийте с чиста памучна кърпа. Оставете тестото да почива около 30 минути.
Загрейте оребрен тиган на средно-ниска температура.
Пригответе плънката, като смесите добре трите продукта.
От всяко топче разточете кора, с помощта на нишестето, за да не залепва тестото по точилката и плота.
Корите трябва да бъдат много тънки, почти да прозира през тях, но не трябва да се прекалява с разточването, за да не се скъсат. След разточването, всяка кора разрежете на две половини. Всяка част намажете с мазнина, с помощта на четка и поставете по средата от плънката. Затворете кората като плик за писмо от всички страни и след това направете правоъгълник, като прехлупвате дългите страни навътре.
Намажете отново с мазнината и поставете баничките върху загрятия оребрен тиган, които също сте намазали с мазнина. Печете баничките от двете страни, докато станат кафеникави и са добре изпечени и отвътре.
Сервирайте с кисело мляко.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ