Баница
Баници
Необходими продукти:
3 ч.ч. бяло брашно за баница
1 голямо яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сол
3 яйца, разбити
400 г твърдо сирене, натрошено
Начин на приготвяне:
1. В купата към миксера изсипваме по-голямата част от брашното със солта, разбърквам и правя кладенче в средата. В кладенчето добавям яйцето и олиото. Замесваме с миксер (с приставките за тесто), като постепенно доливам водата. Добавяме остатъка от брашното (винаги оставяме малко брашно, което да добавя накрая, защото в зависимост от вида брашно, може да се окаже, че няма да се наложи да използвам цялото предвидено количество; тестото трябва да е меко). Меси се 10 тина минути (накрая може и малко на ръка).
2. Разделяме го на 3 равни части, от които оформяме 3 топки. Поставяме ги върху набрашнена памучна кърпа. Покриваме ги с кърпа и ги оставям да си починат за 30 мин. на топло. Върху набрашнена повърхност разточваме с точилка първата топка. По време на разточването поръсвам периодично кората с брашно. В крайна сметка трябва да получа кръгла полупрозрачна кора – дотолкова да е прозрачна, че да се вижда леко повърхността, върху която точа. Стремете се да са много тънки, така баницата е по-хубава. Изрязваме крайчетата, ако са дебели. Поръсвам кората обилно с олио и после равномерно с плънка.
3. Започваме да я навивам на хлабаво руло от едната страна и така до края. Навиваме на охлювче. Същите действия повтаряме и с другите 2 кори. Завиваме ги около централния охлюв. Поливаме навитата баница с олио.
4. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Радослава Златкова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване