Баница с праз лук и сирене
Баници
Необходими продукти:
350г Брашно София Мел Баница
10г Сол
120г Слънчогледово олио /от което 20 г за тестото/, останалото е за разточване и поръсване на кората.*
180мл Вода /приблизително/
300г Сирене
340г Праз лук
2 бр Яйца
От тези съставки пригответе 4 кори за баница по около 140 г
* За поръсване на кората, преди да поставите пълнежа, може да използвате, както слънчогледово олио, така масло, маргарин или комбинации от тези мазнини.
Начин на приготвяне:
1.Пресейте брашното в купа.
2. Добавете солта и олиото.
3.Добавете водата и започнете да месите - с ръка или дървена лъжица.
4. Когато сместа стане много гъста, поръсете готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да месите с ръце. Месенето продължава до получаването на хубаво гладко тесто.
/Тестото може да се замеси и с миксер/.
5. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почива за около 5 min, след което го разделете на 4 топки.
6.Оформените топчици намажете с олио и оставете да почиват за около 15-20 min.
7. Всяка топка разточете на „питка“, след което намажете обилно с олио и оставете да почиват за около 30-40 min.
8. Отлежалите питки разточете с точилка. Разточения лист с намазнени ръце се придърпайте към краищата на плота - много внимателно, за да се изтъни достатъчно добре.
9. От готовия лист премахнете дебелите крайчета, оформете се на правоъгълник и се поръсете с мазнина.
След това разпределете плънката.
Плънка със сирене и праз. Почистете празът, нарежете и поръсете леко със малко сол, черен пипер и 2-3 супени лъжици олио. Оставете да се охлади. Към сиренето може да добавите 1-2 яйца. Поръсете кората с малко олио, след това сложете сирене /и яйца и накрая от задушения праз.
10. Печете в предварително загрята фурна на 200 ˚С -210 ˚С за около 30-35 min като преди това намажете с мазнина.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване