Бохча по разложки
Хлябове и Други солени печива
Необходими продукти:
За хляба:
600 г брашно София Мел Екстра
10 г суха мая
380 мл топла вода
1 ч. л. сол
1 щипка захар
виж рецептата ТУК
За плънката:
1 свински джолан около 300-400 гр. (по желание може да се смени с пилешко филе)
1 бр. тиквичка
1 бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
1 бр. лук
1 бр. морков
5 бр. средно големи печурки
100 мл. бульон, в който сте варили джолана
100 мл. бяло вино
3 с.л. заквасена сметана
100 гр. кисели краставички
150 гр. кашкавал
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
1. От посочените продукти, необходими за хляба се замесва тесто и се оставя на топло, завито с кърпа.
2. Когато удвои обема си, се оформя като голяма топка и се оставя да втаса отново в съда, в който ще се пече.
3. Върху хляба може да се направят няколко линии с много остър нож, за да стане по-интересен.
4. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, която 15 минути след слагането му се намалява на 170.
5. Когато е готов хлябът се изважда, леко се поръсва с вода и се покрива с кърпа. Това се прави, за да стане мека кората му.
6. Докато се пече хляба, сложете свинския джолан да се свари заедно с няколко зърна черен пипер и малко сол в тенджера под налягане.
7. Нарежете зеленчуците по дължина и ги сложете с малко олио да се задушат.
8. След като зеленчуците омекнат, към тях се прибавя сварения и накъсан на парчета джолан.
9. Добавя се заквасената сметана, бульона и виното. Прибавят се и нарязаните на кръгчета кисели краставички.
10. Оставете да се досготви за 15 минути и отстранете от котлона.
11. Поставете изпечения хляб в кръгла тава. Отрежете капак от горната част на хляба и премахнете вътрешната мека част.
12. Сложете приготвената плънка от зеленчуците и джолана в бохчата.
13. Настържете отгоре кашкавал и запечете във фурната на 180 градуса за 15-20 минути до получаване на златиста коричка от кашкавала.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване